Nyhet

Ojämställt på klubbscenerna

Granskning visar mörkt resultat.

Det är de manliga artisterna och banden som dominerar klubbarnas musikscener. Och efter närmare granskning av tillståndet ser det inte ljust ut. Det kan Ladyfest Malmö konstatera efter att ha räknat ut hur stor del av stadens scenrepertoar som utges av de båda könen.

De sex scener som de har följt de tre senaste månaderna ligger alla i Malmö. Under januari månad visade Babel, Debaser Malmö, Inkonst, KB, Moriska Paviljongen och Palladium endast upp 10,3 procent kvinnliga akter. Det manliga könet var i en övervägande majoritet och utgjorde hela 85,7 procent. Resterande var blandade konstellationer.

"Vi som räknar tror hela tiden att vi gör något fel, dubbelräknar och undersöker, men det är såhär det ser ut. Att det totalt stått 22 kvinnor på dessa sex scener under hela januari jämfört med 201 män tycker vi i Ladyfest Malmö tydligt visar hur ofantligt ojämställd musikscenen är", skriver Tereza Franzén i ett pressmeddelande.


Hon ser dock. trots dessa mörka siffror, vissa ljuspunkter.

"Men vi tror på att det finns en stor vilja hos många arrangörer i Malmö att boka jämställt. Så därför fortsätter vi räkna åtminstone fyra månader till".

ANNONCE