Nyhet

Refused till Way Out West

Hardcoreikonerna återförenas för en rad konserter.

Dennis Lyxzén och hans medmusiker i Refused är klara för sommarens Way Out West i Göteborg, meddelar festivalen via sin hemsida. Den kultstämplade hardcoregruppen, som upplöstes 26 september, 1998, är alltså på väg att återförenas igen. Refused gör även två konserter på Coachellafestivalen i USA i april. Dessutom är de klara för Monster Bash festival i Berlin och Groezrock i Belgien.

Refused bildades i Umeå i januari 1992 av Dennis Lyxzén, David SandströmPär Jaktholm och Jonas Lidgren. De uppmärksammades tidigt för sina revolutionära texter som främst handlade om marxism, djurrätt och om straight edge-kultur.

Gruppen släppte sin första demo "Refused" 1992, följt av den andra demon "Operation Headfirst". Året därefter kom debut-ep:n "This Is the New Deal" och 1994 var gruppens första album "This Just Might Be the Truth" ute. Det stora genombrottet skedde dock med "The Shape of Punk to Come" från 1998, som bland annat innehöll singeln "New Noise".

På Refuseds officiella hemsida kan man läsa:

"Vi gjorde aldrig 'The Shape of Punk to Come' rättvisa när den kom ut. Vi var för intrasslade i internt gnabb för att kunna fokusera på jobbet. Och helt plötsligt har vi en möjlighet att göra det som var vår intention från början. Vi vill göra det igen och göra det rätt. För människorna som höll musiken vid liv genom åren, men även för oss själva."

Efter att Refused splittrades bildade sångaren Dennis Lyxzén The (International) Noise Conspiracy. Man har senare kunnat se honom i en rad musikprojekt, exempelvis The Lost Patrol, AC4 (tillsammans med bland andra David Sandström) och nu senast Invasionen. För några veckor sedan delade hardcoreikonen med sig av sina favoritlåtar till GAFFAs läsare, i form av en Spotify-playlist. Den finner man här.

David Sandström släppte under förra året ett debutalbum som A Heavy Feather.

Way Out West sker i år 9 – 11 augusti och har sedan tidigare bokat till sig Bon Iver.

ANNONCE