Nyhet

Folkinspirerat till Sweden Rock

Två rutinerade band blandar nytt och hårt med uråldriga toner.

Finska Amorphis (på bilden) och tyska Fiddler's Green är klara för Sweden Rock i sommar. 

Amorphis började spela i början av 90-talet och släppte 1994 den välkända metal-plattan "Tales From the Thousand Lakes", där bandet uppmärksammades för sin blandning av ren sång till keyboards.

Sen dess har Amorphis etablerat sig som ett progressivt metal-band med starka inslag av doom, goth och folkmusik med mindre growl i sången.

I sina texter hämtar man mycket inspiration från det finska nationaleposet "Kalevala", som man kan säga är det enda som gått oförändrat i jämförelse med musikutvecklingen och gruppens medlemmar, som har skiftat genom åren. 

2005 anslöt sångaren Tomi Joutsen, vilket har skänkt bandet stora framgångar och de fyra albumen man spelat in sedan dess anses ha varit bland bandets bästa, skriver Sweden Rock.

Tyskarna i Fiddler's Green har, i likhet med finnarna, även de varit aktiva sedan tidigt 90-tal. Bandet, vars ursprungsidé gick ut på att blanda traditionella sånger med egna verk, utvecklades snart till en renodlad folkmusikgrupp med punk- och rockös.

Och bandets utveckling har egentligen aldrig upphört, då man på senare tid har även tagit in lite goth- och celt rock. Idag har Fiddler's Green hamnat vid något som de själva kallar för "speedfolk", skriver Sweden Rock.

Köp biljetter till Sweden Rock på GAFFA live

ANNONCE