Nyhet

Diás Nordicos – nordiska dagar i den spanska huvudstaden

Fem nordiska band spelade i Madrid i helgen, bland andra svenska Lilla Sällskapet. GAFFA var där och rapporterade.

Ord: Lars Rönn Olsen
Översättning: Andreas Hallén 

Se bilder från arrangemanget här.

Den månadslånga spanska kulturfestivalen Dias Nordico presenterar för tredje året i rad, förutom nordisk film, konst och design, även tre dagar med nordisk musik. Att festivalen arrangeras mitt i den ekonomiska krisen vittnar om en passion för kulturella aktiviteter. För även om det kan satsas mindre pengar så lever och frodas ändå samtidskonsten på bästa sätt i den spanska huvudstaden. Den är inte heller gömd i någon mörk, underjordisk miljö som man kunde förvänta sig, utan i allt högre grad öppen och fri för allmänheten.

Ansvarig för festivalen är Zona de Obras, en spansk tidskrift tillägnad nordisk design, konst och musik, och de båda eldsjälarna Daniela Rossi och Ruben Scaramuzzinos hjärtebarn. Rossi och Scaramuzzino förkroppsligade för första gången fascinationen för nordisk kultur med Dias Nordico under 2009. En fascination som, utöver det estetiska, också är förankrad i en beundran av de gemensamma strukturella aspekterna av nordisk kultur, såsom de administrativa tillvägagångssätten för kulturevenemang, samt en, i jämförelse med spanska förutsättningar, generösare konst- och kulturåtgärd, säger Rossi.

Sedan dess har festivalen vuxit stadigt och ägde i år rum i en större miljö i Art Village Matadero - en före detta köttstad som nu omvandlades till ett rått och visuellt tilltalande centrum för samtida konst. Kaktusar och ormbunkar växer fritt inne i Nave de Musica, den unika byggnaden där scenen inrättades, och planteringen står i skarp kontrast till tegel, rör och olika metallkonstruktioner vars föregående funktion är okänd. Dessutom huserar Nave de Musica ett antal provisoriska utformade trähus, som bland annat är hem för Red Bull Music Academy - en inspelningsstudio som får användas gratis av stadens musiker.

Cirka 2 500 personer hade hämtat en gratis biljett till torsdagskvällen och stod troget i kön som sträckte sig hundratals meter runt en frigående utställning av finländsk fotokonst utanför Nave de Musica. Som ett bevis på värdet av fria kulturevenemang fick det engelska bandet The Primitives avbryta en konsert dagen efter festivalen på grund av bristande biljettförsäljning. I skarp kontrast var det bara 800 av de 2 500 besökarna vid Dias Nordicos som hade möjlighet att se isländska Kúra och danska Turbo Weekend på nära håll, men det fanns inga spåra av sura miner denna varma höstkväll. De som inte kom in tog istället tillvara på möjligheten av att njuta av musiken och atmosfären utanför den halvöppna byggnaden som snart skulle utgöra ramen för en levande fest.

Läsa hela reportaget här.

ANNONCE