Nyhet

Yoko Ono hyllar Pussy Riot

Vill ge priset i förtid i hopp om att de släpps tidigare.

Historien om de fängslade Pussy Riot-medlemmarna har uppmärksammats över hela världen. Nu ansluter sig Yoko Ono till de offentliga personer som officiellt stöttar gruppen. Lennon/Ono-fredspriset delas ut vartannat år till fem olika aktivister.

Den officiella prisutdelningen kommer att äga rum i Reykjavik den 9:e oktober, vilket skulle blivit John Lennons 72-årsdag, men Pussy Riots pris kommer att delas ut redan på fredag i New York i hopp om deras frisläppande.

Pussy Riot är ett anonymt performancekollektiv. Tre av dem, Ekaterina Samucevich, Nadezhda Tolokonnikova och Maria Alekhina har suttit frihetsberövade sedan i mars. Den 21 februari framförde de låten Holy Shit, som var en protest mot den ortodoxa kyrkans stöd till Vladimir Putin. I augusti i år dömdes de till två års fängelse för huliganism och avtjänar det straffet i Moskva. Dock säger Pussy Riots advokat Violetta Volkova att de antagligen kommer att flyttas till ett fängelse i utkanten av Ryssland efter den 1:e oktober i år om deras överklagan inte går igenom. Enligt Volkova, kan transporten till fängelset i sig innebära livsfara.


Pussy Riot framförde sin anti-Putinlåt sammanlagt tre gånger, varav en gång på Röda Torget. Två av medlemmarna har flytt landet, ett okänt antal finns kvar.

 

 


 

ANNONCE