Nyhet

Kultfigur till Sverige – kompas av Göteborgsband

Älskad av Kurt Cobain, David Bowie och Sonic Youth och snart här med ett soundtrack till en seriebok.

Albumaktuelle Daniel Johnston möter åter svensk mark, när han 18 maj intar Pustervik, Göteborg. Väl där kompas han av Göteborgsbandet Rambling Nicholas Heron.

– Det känns helt overkligt att vi nu ska backa upp honom på scen så klart. Vi har beundrat Daniel Johnston och hans musik i många år och vi är väldigt glada för den här möjligheten, säger Rambling Nicholas Heron i ett pressmeddelande.

Den amerikanske singer-songwriterns brokiga musikkarriär tog vid under 80-talet, när han bland annat uppmärksammades på MTV för sina egeninspelade kassetter. Storheter som Kurt Cobain, David Bowie och Sonic Youth lovordade hans musik och lyrik och Daniel Johnston kom senare att bland annat samarbeta med den nu avlidne Mark Linkous från Sparklehorse.

Daniel Johnston har genom hela sin karriär kämpat mot en svår bipolär störning och schizofreni, vilket givetvis också Rambling Nicholas Heron är fullt medvetna om.

– Med tanke på Daniel Johnstons mentala skick och historia så går det inte riktigt att förutspå hur detta ska gå. Det känns som att ett visst ansvar vilar på våra axlar. Men vi är otroligt hedrade över uppdraget.

Till Sverige kommer Daniel Johnston med helt nytt material i form av Space Ducks. Ett album som är sprunget ur den seriebok med samma namn, som Daniel Johnston släppte under förra året. Albumet bör med andra ord ses som ett slags soundtrack till Daniel Johnstons förstlingverk inom serievärlden.

Som en del av förberedelserna spelade Rambling Nicholas Heron in en Daniel Johnston-cover, som kan höras här nedan:

ANNONCE