Nyhet

Boken om Refused snart här

"Revolten, Rörelsen, Refused" belyser kultbandets karriär och Umeå-scenen.

1994 släpper Refused skivan This Just Might Be… The Truth och blir galjonsfigur för den ungdomsrörelse som börjat gro i bandets hemstad, Umeå. Inspirerade av amerikansk straight edge, har ungdomar slutat med alkohol och kött och vill förändra världen.

I boken Revolten, Rörelsen, Refused går Patrik Wirén på djupet hur några tonårskillar drog igång en smärre revolution.

Från källarlokalerna sprids musiken och gospeln. Snart lirar Refused för stora publiker och bandet blir nominerade till en Grammis i kategorin Årets hårdrock 1995. Tre år senare skickas ett pressmeddelande ut med rubriken Refused Are Fucking Dead som förklarar att bandet har splittrats. Pressade av sin egen kreativitet, en känsla Wirén kan känna igen i sin författardebut.

– Jag fick uppleva en ny sorts skaparångest, betydligt värre än den jag upplevt vid någon skivinspelning. Även om jag haft en del väldigt bra och uppmuntrande människor omkring mig under arbetets gång är det förbannat ensamt att skriva en bok. Det har varit psykiskt påfrestande emellanåt, säger han till GAFFA.

Bokens författare har sökt upp människorna i och runtomkring bandet, på båda sidorna the straight edge.

– Jag har lärt mig otroligt mycket och känner en tacksamhet mot alla de som låtit sig intervjuas för boken, säger Wirén.

Bilden som trädde fram var den av ett explosivt band som verkade på en scen som sände svallvågor över hela världen. Något som ställde stora krav på författaren.

– Den stora utmaningen var att inte tappa fokus. En bok består av ganska många tecken och det är lätt att gå vilse, säger Wirén.

Boken kommer ut i affärerna i början på nästa år, en väldigt passade tid att sammanfatta Refuseds karriär. I år och året dessförinnan genomförde Refused en bejublad återföreningsturné och 2014 blir Umeå Sveriges kulturhuvudstad så intresset lär vara stort.

Patrik Wirén har tidigare skrivit om musik i Close-Up, Sweden Rock Magazine och även här i GAFFA.

ANNONCE