Nyhet

Rockstjärnans fängelsedom: 35 år

Erkände sexuellt utnyttjande av barn.

Ian Watkins, sångare i rockbandet Lostprophets, dömdes igår (18 december) till 35 års fängelse efter att ha erkänt 13 sexualbrott riktade mot barn, däribland två försök till våldtäkt av ett spädbarn, skriver NME.

Den 36-åriga rockartisten stod anklagad tillsammans med två stycken kvinnor, anonymiserade genom benämningarna Mor A och Mor B, som dömdes till 14 respektive 17 års fängelse efter att också de erkänt ett antal åtalspunkter.

Vid domens uppläsande sa domaren att Watkins utgjorde ett "markant hot" för kvinnor och barn och att Watkins inte uppvisat någon som helst ånger inför sina handlingar.

Det avslöjades också att rocksångaren i ett telefonsamtal efter sitt erkännande sagt att han ville göra ett uttalande om anklagelserna och att det hela var "megalolz, I don't know what everyone is getting so freaked out about", skriver NME.

Watkins ska i ett annat telefonsamtal ha sagt att "I'm not a paedophile, I'm not. You know I plead[ed] guilty just to avoid a trial, not realising 'Hang on, that makes me look a bit guilty' but I would never harm anybody." På frågan om han fortfarande tyckte att situationen var "megalolz" svarade Watkins: "No, it's just lols now.".

Watkins försvarare argumenterade för att domen skulle mildras eftersom Watkins erkänt, att en rättegång därför undvikts. Försvaret påpekade också att Watkins bruk av alkohol och droger gjort att han inte på ett fullständigt sätt minns sina handlingar och att han inte hade några minnen av de handlingar han står anklagad för. Ställd inför bevisningen var Watkins chockad och kunde inte tro att han deltagit i sådan aktivitet hävdade försvararen, enligt NME.

De två medanklagade kvinnornas försvar har byggt på att de stod under Watkins påverkan och att ingen av dem vid de aktuella tidpunkterna var mentalt rustade för att hantera situationen.

Watkins kan tidigaste bli villkorligt frigiven efter två tredjedelar av avtjänat straff.

Lostprophets bildades i den walesiska staden Pontypridd 1997 och släppte sitt debutalbum Thefakesoundofprogress 2000. Deras femte och senaste album Weapon släpptes i april 2012. I oktober tidigare i år meddelade bandet att de lade ner bandet.

ANNONCE