INTERVJU: Franska Trions versioner av kända julsånger beskrevs som ett långfinger i ansiktet på hela högtidscirkusen. Här berättar Matti Ollikainen om hur några av de kultiga tolkningarna kom till.
Franska Trion består av sångaren Matti Ollikainen, basisten Victor Furbacken och trummisen Thommy Larsson. Artister som Anna Järvinen och Håkan Hellström har hyllat trion som tidigare släppt album som Gnistorna Frestade Oss och Känner För Kärlek. I november kom deras senaste alster Rim Och Ramsor.
För två år sedan sände SVT en dokumentär om shoppingcentret Nordstan i Göteborg. De jazziga tolkningarna av välkända jullåtar som användes i serien beställde de av Franska Trion, som sedan släppte spåren på skivan Våra Mest Älskade Julsånger. Här pratar Matti Ollikainen om hur låtarna kom till.
Nu Är Det Jul Igen & Nu Är Det Jul Igen Igen
– Där gjorde jag en nedtonad grej. Och sen gjorde vi den som en instrumental jazzlåt, som en slags bebop-variant på den, som följer direkt på. Och det råkade också bara bli så när jag satt och lekte. Jag har en stor kärlek till jazzen och bebopen, så vi gjorde en sån liten variant av den. Plus den där nedtonade. Ungefär som med Räven Raskar Över Isen plockades det fram något annat ur den låten när vi gjorde den.
Oh Helga Natt
– Den har faktiskt funnits med på vår repertoar med Franska Trion långt innan den här julskivan så vi har spelat den ibland på våra konserter kring juletid. Den låten var också en av de som Maria Johansson sjöng på ett kassettband som jag köpte för länge sen och hon gjorde den på ett väldigt vackert sätt. Så den är mycket påverkad av hennes version. På skivan så är den ju lite nedtonad, i motsatts till Jussi Björlings i och för sig fantastiska version. Det kändes naturligt att göra den på det viset.
Stilla Natt
– Jag hittade väl ett sett att sjunga och spela på den som jag kände mig bekväm i. Så jag fick en känsla för den när jag sjöng helt enkelt. Hur det går till är svårt att säga, det liksom kommer när man sitter där vid pianot. Men den gjordes ganska så nära originalet. Sen får den ju sin karaktär när jag sjunger. Det kan inte hjälpas. Det bara blir så.
Sankta Lucia
– Det är en väldigt vacker melodi. En italiensk folksång från början, tycker jag mig ha hört. Och den finns med en hel del olika texter, jag använder mig av den första kända svenska texten i vår version.
Räven Raskar Över Isen, Nej, Se Det Snöar och Julpolska
– När jag började titta på danslåtar som Julpolska, Räven Raskar Över Isen, och Nej, Se Det Snöar blev jag överraskad över hur fina låtar de också är. Jag fick känsla för och blev berörd av sångerna när jag sjöng dem. Och Räven Raskar gjorde jag då i det här långsamma tempot, kanske för att ta fram det vackra i sången. På något vis. Sen blev Nej, Se Det Snöar någon form av jazzvals och Julpolska fick någon form av New Orleans-groove.
Tre Pepparkaksgubbar
– Det blev nån sån, liten rumba eller nått. Jag är ju mycket påverkad av bluesmusik, och har spelat mycket bluesmusik och lyssnat på det hela livet. Så en sån touch blir det ju absolut på många låtar. Men i den där blev det lite mer långsamt, lite mer rumba.
EXTRAMATERIAL: Oväntad inspiration
Matti Ollikainen erkänner direkt, han har dålig koll på populärmusik överhuvudtaget. Och julmusik är inte heller något undantag. Han uppskattar melodin i Whams Last Christmas, men kända jullåtar som Fairytale Of New York, Tänd Ett Ljus och Mer Jul minns han endast till namnet. När de gjorde julskivan Våra Mest Älskade Julsånger var det således inte Tommy Körberg, Carola eller Peter Jöback som var inspirationskällan.
– Om jag ska säga någon som påverkat mig när det kommer till julmusik, och psalmer med för den delen, är det Maria Johansson. Hon satt och sjung på Plattan (Sergels torg i Stockholm reds. anm.) varje dag men hon dog 2002, har jag för mig. Men innan satt hon där varje dag, spelade orgel och sjöng psalmer. En religiös tant som jag köpte många kassettband och LP-skivor av och som jag lyssnat väldigt mycket på. Sen har jag väl påverkats av hur vanliga kyrkobesökare sjunger. Jag kan inte sjunga med någon musikal- eller operaröst, jag har bara den här rösten.