Nyhet

Spotify avslöjar ersättningar

Svart på vitt: Här är streamingtjänstens affärsmodell.

Spotify har lanserat en ny webbsida kallad Spotify Artist med syfte att förklara hur företagets affärsmodell fungerar.

Sidan kom upp i veckan och enligt sidan har Spotify i runda slängar betalt ut 500 miljoner dollar i royalties under året som gått. Detta i en takt av mellan 0.006 och 0.0084 dollar per stream, baserat på den senaste tiden.

Spotify skriver på den nya sidan att affärsmodellen är ny och att ersättningssystemet därför också är nytt och kan verka främmande. Men att utbetalningsnivån ligger på nästan 70 procent till rättighetsinnehavarna. En hög procentsats, ja men också en procentsats som har en stor del i att Spotify förra året gjorde en förlust på 57 miljoner euro.

Den precisa summan till en artist beror på faktorer som vilket land lyssnarna finns, antalet betalande användare globalt, vilken valuta prenumerationskostnaderna betalas i och artistens royaltyprocent. Detta kan slås ut i en ersättning "per stream" men så bör artisterna inte tänka skriver Spotify. Streamingtjänsten uppmanar istället artisterna att titta på hur streaming innebär en, i och för sig lägre men, fortgående ersättning för varje lyssning. Detta som alternativ till en högre engångssumma från ett sålt fysiskt exemplar. Den nya ersättningsmodellen kommer över tid alltså att generera en större total ersättning till rättighetsinnehavaren, kan läsas på sidan.

Som exempel erbjuder Spotify en uppskattning om företaget når 40 miljoner betalande kunder. Då skulle ett "nichat indiealbum" resultera i en månatlig ersättning på 17 000 dollar, ett "klassiskt rock-album" 87 000 dollar, ett "Spotify topp tio-album" 734 000 dollar och ett "globalt hit-album" skulle resultera i en ersättning på 2 100 000 dollar i månaden.

Sådana ersättningsnivåer skulle kanske kunna locka tillbaka artister som Thom Yorke som tidigare i år plockade låtarna med sitt band Atoms For Peace från tjänsten.

Men det kräver alltså 40 miljoner betalande användare. Med tanke på att antalet betalande kunder idag är 6 miljoner kan vägen dit upplevas lång.

ANNONCE