Nyhet

Dur blir moll om vartannat

Har du längtat efter att få höra en dur-version av Nothing Else Matters eller en moll-version av Waterloo? En ny remixtrend är här.

Är det någon av er som tycker att Metallica skriver för lite glad musik, eller att ABBA behöver deppas ner lite? Det tycker i alla fall ett gäng musikaliska personer på internet, som fördriver tiden genom att ta typiskt molliga låtar och remixa dem till dur, eller tvärtom. En populär Facebook-grupp är MajorScaled TV, som hittills har remixat fyra klassiker; Metallicas Nothing Else Matters, Django Reinhardts Minor Swing, The Doors Riders On The Storm och senast förra veckan R.E.Ms Losing My Religion. På YouTube startades nyligen kanalen MajorVsMinor som gett typiskt glada poplåtar som ABBAs Waterloo en mer dramatisk prägel, eller gjort Depeche Modes Personal Jesus trallig, bara genom att byta ut skalan.

Skillnaden mellan dur och moll i musik kan vara svår att förklara för icke-musiker, men i stora drag associeras durskalan med glada toner och melodier, medan mollskalan förknippas med melankoliska, känslosamma eller arga låtar. Om inte annat så hör man skillnaden om man jämför originallåtarna med de remixade versionerna.


Major Scaled #1 : Metallica - "Nothing Else Majeur" from major scaled on Vimeo.

Major Scaled #2 : REM - "Recovering My Religion" from major scaled on Vimeo.


ANNONCE