Nyhet

Knivskarp organisk folk

Gabrielle Aplin stormar fram, men från början hade huvudpersonen inte en tanke på att hon skulle slå igenom.

Gabrielle Aplin storm ar fram. Den brittiska singer-songwritern har på senare tid fått stor uppmärksamhet med sin singel Please Don't Say You Love Me och snart lär också hyllningar av det kommande albumet English Rain att rulla in. GA FFA träffar henne i Köpenhamn där hon precis har landat för att marknadsföra debuten. Hon pratar vitt och brett om sin blomstrande karriär och om låtarna, som på allvar börjar att gå hem både i hem- och utland.

Likt flera andra tog Aplins karriär fart i den digitala världen. På Youtube för att vara mer precis, där hon kablade ut covers för att senare gå vidare med eget material. Det var så hon utvecklades musikaliskt. Det var också där hon fann en lyssnarskara som sedan dess har vuxit sig större och större för varje uppladdning hon gjort.

– När jag började lägga upp mina videor på Youtube hade jag ingen tanke på att slå igenom. Men folk från hela världen började önska särskilda låtar och bad mig forma om dem. Jag fortsatte enbart för att jag tyckte att det var roligt. Det betyder inte så mycket vilken genre eller typ av låt det handlar om eftersom de kommer att låta som mig i slutändan ändå. Jag tycker om att göra annorlunda saker och att tolka allt möjligt som till exempel poplåtar – men också hiphop.

Från DIY till storbolag

Tre EP:s har det hittills blivit på vilka folksångerskan har experimenterat med både folkliga och poppiga ljud. Saker och ting började på allvar att ta fart när Aplin gav ut EP:n Home, som bland annat resulterade i skivkontrakt på ett stort bolag. Innan dess stod Aplin bakom i stort sett allt, musikaliskt som ekonomiskt.

– Jag blev mer och mer upptagen och jag ville till slut ha ett team runt mig. Och det kändes som att bara ett stort bolag skulle göra någon skillnad. Jag hade redan ett indiebolag som jag startade själv. Det var därför jag valde ett större.

I början av 2013 kom albumsmakprovet Please Don't Say You Love Me som snabbt tog spinn på radion. English Rain är emellertid namnet på albumdebuten.

– Alla låtar är självbiografiska. De handlar om mina vänner och om saker som hänt mig under de senaste två åren. Jag skriver inte bara om ett ämne, jag skriver om allt. Jag har till exempel en låt som heter November som bokstavligen handlar om att det regnar. Så det kan gå från de allvarligaste frågorna till de minsta småsakerna, skrattar Gabrielle Aplin och fortsätter:

– Jag är verkligen stolt över det. Mycket på English Rain är ljudmässigt nytt i förhållande till vad jag gjort tidigare eftersom jag har haft ett stort bolag i ryggen. De flesta har antagligen inte sett den sidan av mig än.

ANNONCE