Nyhet

”Every day must fly”

Sverigeaktuella The Growlers pratar med GAFFA om svensk black metal, urspårade fans och surfning.

Kalifornien-bandet The Growlers är på väg till Sverige för att spela i Stockholm, Göteborg och Malmö. De insatta kallar ofta och gärna deras musik för Beach Goth. Sångaren Brooks Nielsen förklarar att det inte är något de har hittat på.

– Det är andra människor som kallar vår musik för det. So we just went with it.

På en darrig telefonlinje hela vägen till Kalifornien berättar Brooks Nielsen att han ser fram emot bandets resa till Sverige.


– Vi lämnar idag. Jag har aldrig varit i Sverige förut. Vi har varit i England tidigare, i London och spelat, men det är ju inte samma sak. Jag vet att det är kallt i Sverige, men jag är förväntansfull.

När Brooks var 21 år upptäckte han musiken. Det var då han köpte sina första CD-skivor och kassettband.

– Jag upptäckte musiken ganska sent, ändå. Jag var inne på Bob Marley, just det soundet. Även en del swing music. Men jag lyssnade på det mesta. En del The Beatles var det också. Och country.


Vilka band lyssnar du på idag?

– Den frågan borde du ställa till grabbarna i bandet istället. De har så mycket bättre koll på annan musik. Du vet, grabbarna har iPods. De lyssnar på all typ av musik. Jag lyssnar på det jag kan hitta och så samlar jag allt på hög i min skivsamling. Men det har blivit mycket George Jones den senaste tiden.

Så inget svenskt band?


– Om jag lyssnade på ett svenskt band skulle jag antagligen inte veta om det var svenskt eller inte. Men jag lyssnade på något black metal-band från Sverige för ett tag sedan.

Vilket då?

– Haha! Jadu … jag har verkligen ingen aning.


För mer än tio år sedan kom musiken in i Brooks liv på allvar. När en av hans polare köpte en gitarr började han sjunga med när vännen satt och plinkade fram olika låtar. Han upptäckte att han hade en annorlunda sångröst och han ville fortsätta använda den för att skapa olika ljud. Idag är hans raspiga röst – tillsammans med bandets svajiga musik som andas sandstrand men också tyngre och mörkare toner – en av orsakerna till att The Growlers har hittat en publik i soliga Kalifornien.

– Vi har en viss surf i vår musik, men det finns även mörka element. Därför kallar vi det också för goth, berättar Brooks.

Sedan tidigare har bandet släppt skivorna Greatest sHits, Are You In Or Are You Out? och Hot Tropics. Den senaste plattan, Hung At Heart, släpptes nyligen i Sverige och Brooks känner sig tillfreds med slutresultatet.


– Jag är väldigt nöjd med soundet. Grabbarna spelar verkligen bra på plattan, det kändes som att det bara var att lägga skivan och sedan låta den vara som den blev. Den tog ungefär en, två veckor att göra klart. Det var en snabb process.

Ni verkar vara väldigt avslappnade på scenen. Speciellt du har en väldigt tillbakalutad stil. Vad är det för känsla ni vill förmedla till er publik?

– Jag har aldrig riktigt tänkt på det, säger han och blir tyst.


– Jag försöker bara dansa och sjunga bra. Jag vill göra människor glada. Vara avslappnad på scenen, vara avslappnad över hela grejen. Jag förbereder mig inte speciellt mycket.

Brooks förklarar att bandet ofta möts av en urspårad publik.

– Jag gillar att våra fans ofta bara kör på våra spelningar. Även fast det är en lugn låt så ballar de gärna ur.


Om du skulle beskriva en typisk The Growlers-fan, vilka ord skulle du använda?

– Det är så jäkla svårt att göra det. Det är sådana stor skillnad på våra fans. Vi vet aldrig vad vi ska förvänta oss.

Ni har turnerat med Julian Casablancas och The Black Keys. Hur var det?


– Well, vi turnerade aldrig på riktigt med dem. Vi spelade några shower tillsammans. Men det var verkligen en fröjd att hänga med dem. De är verkligen bra och coola killar, otroligt schyssta. Jag har mycket respekt för dem. Jag menar, Julian Casablancas, han har jag lyssnat en del på. Du vet The Strokes. Så det var speciellt, helt klart.

Brooks försvinner i ett par sekunder. Han ursäktar sig och berättar att han just nu håller på att förbereda sig för resan till Sverige.

– Jag ska packa. Men det lär ju inte bli av på ett tag. Jag kommer förmodligen sticka ner till stranden och surfa istället. Ta en sista tur.


Surfar du ofta?

– Varje dag, typ.

Varje dag?


– Ja. Every day must fly.

Men hur ska det gå med tanke på Sveriges klimat? Det är ganska kallt här.

– Vi är ganska vana vid det faktiskt. Du vet, vi har det kallt här ibland också. Och vi var till Kanada för ett tag sedan, Montreal närmare bestämt. Då stod termometern på minus fem.


Vad vill du hälsa dina svenska fans?

– Jag hoppas att svenskarna möter upp mig. Och att jag får träffa massor av folk. Det vore härligt.

Se The Growlers på följande platser:


29 mars - Röda Sten, Göteborg (förband: Den Stora Vilan)


30 mars - Färgfabriken, Stockholm (förband: Solen)

1 april - Debaser, Malmö (förband: Yast)


ANNONCE