Nyhet

"Möjligt att han blir ledsen av det"

Malcolm B om Bredäng, sin pappa och debutskivan.

Han säger sig vara en helt vanlig snubbe som bara började digga rap tidigt. Sen tog Malcolm B vad vissa kallar en genväg, via TV och X Factor. Men ett år har gått sen hans medverkan och det är ett medvetet val att första skivan kommer först nu.

– Jag ville inte vara så kontrollerad, jag vill vara artist och inte en produkt. Min pappa sa tidigt till mig att "musik ska vara något man älskar att göra, om man inte gör det kommer det inte bli bra och du kommer inte må bra" så därför vill jag ta det lite lugnt. Nu är jag beredd att börja på nytt igen.

När Malcolm B började rappa fick han ofta höra att han var skit, att han inte hade vad som krävdes och borde lägga av. Men istället för att gräva ner sig och sluta med musiken gjorde han tvärtom, han jobbade hårdare.

– Det finns alltid folk som kommer kasta stenar men man får ta de stenarna och bygga en mur, en grund. Det är det jag försöker göra. Ta den negativa energin och omvandla den till något positivt.

På debuten Tid Och Rum, som släpps i början av november, rappar han om vännerna, brudarna och om betongen, Bredäng. Det är där han har sina första referenspunkter och de återkommer han ofta till, men inte efter att skivan är klar.

– Författaren Imre Kertész satt i koncentrationsläger och har sagt att varje gång han skriver så hamnar han alltid i koncentrationslägret igen. Och det har varit lite samma för mig, när jag skriver så kommer jag tillbaka till betongen. Så jag skriver om det nu, för att sedan kunna lämna det bakom mig.

Låten Vill Att Du Vet är en hyllning till Malcolms mamma för att hon alltid funnits där för honom, trots att hon varit ensam förälder och behövt dubbelarbeta. För låten är till viss del också en känga till hans pappa, den kände hiphop DJn Ski Rock, som lämnade hans mor när hon blev gravid.

– Man bär på ilskan men idag är jag inte arg på honom längre, jag älskar min farsa. Samtidigt begränsar jag inte mig själv när jag skriver. Så jag skrev av mig och det är möjligt att han blir ledsen av det, men det var inte min tanke.

Vem?

Malcolm Brandin är den nyligen fyllda 23-åringen som tog den svenska TV-publiken med storm i TV4:s underhållningsprogram X Factor. Ett år senare är Malcolm B nu redo att släppa debutskivan.

Vad?

– Jag vill inte sätta en ram, inte säga att "jag gör förortsrap eller svensk hiphop" för som artist ska man bara göra det man känner för.

Han beskriver sig själv som mångsidig, och bara för att Tid Och Rum låter som den gör betyder det inte att nästa kommer låta likadant.

Var?

BRD. Bredäng, betongen, förorten.

– Bredäng har betytt så mycket för mig, för hur jag vuxit som person och för den som jag blivit. Min låt BRD är ett anthem, min tribute till orten men det kommer inte bli några fler hyllningar.

ANNONCE