Nyhet

''PH3 är mer som ett stort frågetecken än ett utropstecken''

Eye N' I och Profilen pratar kreativt kaos och ställer frågan: Vem är jag?

PH3 är två utomjordingar som frågande ser ner på jorden och på dess underliga och komplicerade befolkning. PH3 är också ett helt nytt grundämne som består av två olika personlighetskomponenter.

PH3 är även vad man skulle kunna kalla en nygammal hiphopgrupp som funnits sedan 90-talet men aldrig riktigt slagit igenom. Duon består av barndomsvännerna Henrik "Eye N' I" Blomqvist och Richard "Profilen" Wrede som hyser uppenbar stark kärlek för varandra och som i tonåren möttes i ett gemensamt intresse för abstrakt och experimentell hiphop. Inspiration fann de i andra band som The Roots eller A Tribe Called Quest.

Nu släpper de sin tredje platta Moderna Tider på vilken man kan hitta singeln Även Undergången Går Över som spelas friskt på radio. Moderna Tider är en skiva som i vanlig PH3-anda hejvilt och på ett underhållande sätt blandar genrer och vars texter lämnar lyssnaren med en nypa existentiell ångest. Med hjälp av metaforer om övernaturlighet tar sig duon an en av mänsklighetens svåraste frågor: Vem är jag?

– Det är ett poetiskt sätt att närma sig personliga saker som relationer, känslor, sig själv, andra, samhället. I ord som kanske gör det mer spännande för en själv och förhoppningsvis för andra att höra också. PH3 är mer som ett stort frågetecken än ett utropstecken, säger Richard Wrede.

Han beskriver också gruppen som en reaktion mot den lite mer allvarliga och strömlinjeformade hiphopen. PH3 växte fram ur lek, ett kreativt förhållningssätt till vad musik och hiphop egentligen är, och vad det egentligen inte alls är.

– Det här med genrer. Vi har liksom aldrig brytt oss om det. Vi bara hittar grejer som vi gillar och sen kör vi på det. För oss är hiphop ett sätt att se på musik, ett sorts skapande där man kan ta vad som helst och göra vad som helst med det, säger Henrik Blomqvist.

Det märks att medlemmarna hittar inspiration i PH3 och i varandra. Trots att den senaste skivan knappt hunnit lämna tryckpressarna har duon redan börjat fila på nya projekt. I ett lite annorlunda försök att göra PR för Moderna Tider har de bland annat producerat en talkshow där gäster bjuds in till deras studio för att reda ut vad PH3 är.

– Det är i miniformat och det kommer att vara ganska abstrakt. På något sätt vill ge en visuell bild av det kreativa kaos som är PH3, säger Richard Wrede.