Nyhet

Så får vi en mer jämställd festivalscen

Festivalsverige har tagit ett samlat grepp i frågan – här är förslagen.

I jakten på en mer jämställd festivalscen samlades Festivalsverige förrförra helgen på Nalen i Stockholm för att leta vägar till målet. Bland deltagarna fanns representanter för Popaganda, Way Out West, Storsjöyran, Putte i Parken, Gagnef och många fler. Från Malmöfestivalen var projektledaren Pella Ström på plats och välkomnade initiativet:

– Jag är glad att tillhöra en organisation där vi är många som har en stark önskan om att tillsammans försöka förändra och ta ansvar för hur det faktiskt ska se ut i morgondagens festivalsverige.

Träffen var en del i projektet Han heter Marit och innehöll både föreläsningar och workshops om hur festivalerna själva och branschen ska bli bättre på jämställdhet.

– Det finns och har uttryckts ett behov från våra medlemmar att hitta sätt att aktivt arbeta för en bättre jämställdhet på scenerna och i organisationerna. Att så många som mer än 50 festivalrepresentanter deltar visar att frågan är viktig för festivalerna och det är jag mycket glad över, kommenterade Joppe Pihlgren ansvarig för Festivalsverige, festivalernas intresseorganisation.

Festivalerna kom överens om att gemensamt kräva fler kvinnor på scenerna från produktionsbolag, skivbolag och agenter. Ett krav som inte bara uttalades till de närvarande produktionsbolagen utan också ska skickas ut till berörda aktörer.

– En diskussion var också om man kunde "höja" värdet på kvinnliga artister genom att lyfta fram dem mer och då behöver alla hjälpas åt. Man kan flytta upp dem på affischer och hajpa lite mer, skriver Joppe Pihlgren i ett mejl till GAFFA.

Arbetet måste ske på nationell nivå såväl som hos den enskilda festivalen. Att festivalerna, oavsett på vilken nivå de befinner sig sätter nya mål för att ständigt bli bättre.

– Vi vet att festivaler är otroligt viktiga mötesplatser för unga människor och därmed för framtiden, så är det några som ska vara bra på detta så är det vi, avslutar Joppe Pihlgren ansvarig för Festivalsverige.

ANNONCE