Nyhet

Festivalen som går mot strömmen

''Man kan påverka könsfördelningen – om man vill.''

Igår skrev vi om Jämställd Festivals granskning av festivalsommaren 2013. De 25 största festivalerna i Sverige hade totalt sett 77 procent mansdominerade akter, 19 procent kvinnodominerade och fyra procent mixade. En siffra som förbättrats något sedan förra årets granskning, men inte i någon raketfart. Allra sämst såg könsfördelningen ut på rockfestivalerna Sweden Rock och Get Away Rock samt housefestivalen Summerburst.

Men det finns de festivaler som går mot strömmen och som aktivt jobbar med att få fram ett jämställt program. En av de är Stockholms Jazz Festival, som inte fanns med i Jämställd Festivals granskning, som i år har 56 procent kvinnodominerade akter, om man ser till de största scenenerna.

– Man kan påverka könsfördelningen, om man vill. Det har vi velat i arbetet med Stockholms Jazzfestival när det gäller styrelse och ledning och det avspeglas självklart i arbetsgruppen och festivalens program, skriver Christina Jutterström, ordförande för Stockholm Jazz Festival, i ett pressmeddelande.


I år har festivalen bokat Dianne Reeves, Carla Bley och Cindy Blackman Santana som huvudakter. Stockholm Jazz Festival går av stapeln 14 till 20 oktober och stoltserar med över 90 konserter.

ANNONCE