Nyhet

"Det räcker med en flaska sprit"

Sverigeaktuella Truls om obskyr läsk, skraplotter och en förödande trappincident.

För lite drygt ett år sedan la det norska indierockbandet Lukestar ner efter att spelat ihop sedan mitten av 90-talet. Frontmannen och sångaren Truls Heggero var dock inte klar med musiken. Han hade alltid älskat R&B och hiphop, kände att han ville prova sina vingar och göra mer urban musik. Så föddes soloprojektet Truls, och dess elektroniska popsound med R&B:iga inslag. Hans första singlar har hyllats och fått mycket radiotid i Norge. Det har gett honom möjlighet att spela på festivaler som Roskilde och Øya och det har tagit honom till Sverige. Imorgon, fredag, agerar han förband åt Elliphant på Debaser Medis i Stockholm.

Vad kan publiken förvänta sig av din spelning?

– De kommer få en intensiv spelning med ett gäng schyssta låtar. Det blir både ballader och dansmusik. Jag ser fram emot det, det är första gången i Stockholm med Truls och jag hoppas det kommer mycket folk.

Att gå från att spela i band till att vara solo har varit en prövning, men Truls gillar det. Vid liveframträdanden får han, och hans gitarr, sällskap av två musiker, en bakom trumsetet och en vid synthen. Det är också att spela live som är den största skillnaden mot att spela i band.

– Förr kunde jag gömma mig mer på scen, nu måste jag vara mer utåtriktad och möta publiken. Det är en utmaning, men jag gillar det. Det är en konstnärlig process jag är inne i och jag försöker vara tydlig med publiken att det är så. Jag utvecklas för varje dag, för varje konsert och det är kul.

Vad gör du innan du går upp på scen?

– Jag värmer upp min röst, och lyssnar på trap music, hiphop. Just nu är det mycket French Montana och Kanye West. Det låter lite konstigt kanske men det är bra innan spelning, så får man upp flåset lite.

På tal om din röst, du har en karakteristisk falsett. Hur ser du till att den inte spricker när ni spelar live?

– Det gäller att värma upp, och inte vara förkyld. Sen har jag blivit god vän med min röst, så den brukar inte svika mig. Men för att vara en god vän gäller det att vara snäll också; inga cigaretter och ta det lugnt med alkoholen.

Så inte två flaskor sprit innan du går upp på scen?

– Nä, det räcker med en. Haha.

På ridern finns ingen direkt lyx. Han vill gärna ha en flaska Cremant Bourgone, bubbel, på scen, ett par skraplotter och lite frukt. Men ett önskemål som finns kan bli problematiskt i Sverige.

– Trummisen vill alltid ha ett par burkar Urge, en läsk från Coca Cola som bara blivit populär i Norge. Men vi har pratat om det och han får nöja sig med någon annan läsk. Så vi hoppas att han överlever och spelar tajt ändå. Haha.

Efter att varit runt en del under sommaren och spelat på olika festivaler, vad är det konstigaste som hänt under en spelning?

– Jag är en rätt så stor karl och på ett litet ställe i somras lyckades jag trampa igenom trappan på väg upp på scen. Jag fick som en box runt benet, som körde in i huden på mig. Det gjorde skitont och jag var tvungen att spela någon låt med den på innan någon kom upp och hjälpte mig. Publiken såg det nog inte ens men de andra spelade typ fel på grund av det.

Truls släpper sitt debutalbum TRVLS den 14 oktober. Singlarna Out Of Yourself och The Next finns på exempelvis Spotify. Imorgon fredag, 20/9, agerar han förband åt Elliphant på Debaser Medis i Stockholm.

ANNONCE