Nyhet

GUIDE: Höstens viktigaste musikböcker

Svenska musikfenomen, självmord och nationalskalder bland höstens mest intressanta släpp.

Även om solen tillfälligt verkar vara tillbaka är det oundvikligt, hösten börjar tränga sig på. Och med höstens intrång i vardagen är musiklyssnarfåtöljens plats i livet än viktigare. Men ibland vill man ackompanjera kvällningen med något mer en bara musik, varför inte en bok om musik eller musiker? Här är nyheterna för hösten.

Roxette – Den Osannolika Resan Tur Och Retur (Sven Lindström)

Sven Lindström tar med läsaren på hela resan, från efterdyningen till Gyllene Tider via storsuccé och cancerbesked för att sedan komma tillbaka till toppen. Roxettes hela resa helt enkelt. Och försöker vidga förståelsen för ett svenskt musikfenomen som hyllats utomlands men som ofta inte uppskattats lika högt på hemmaplan.


Historien Om Leila K (Petter Wallenberg)

Boken är inte bara ett kärleksfullt porträtt av en mytomspunnen svensk artist utan också ett undersökande reportage. När Leila K för länge sedan försvunnit från rampljuset letade Petter Wallenberg upp sin forna idol, producerade musik med henne och skrev ned historien om resan som tog honom dit.

16 Rader (Petter Alexis Askergren)


Sedan debuten med Mitt Sjätte Sinne har Petter funnits i hiphopens rampljus. I boken 16 Rader analyserar han sina egna texter, berättar om vänskap och förtroende samt beskriver hur det är att vara äkta. Under uppväxten har Petter själv haft läs- och skrivsvårigheter, med den här boken vill han inspirera andra att försöka komma över sådana problem och kanalisera sina känslor genom att skriva.

Dregen: Självbiografin (Tore S Börjesson/Andreas Dregen)

Artisten Dregen har vunnit grammis med både Hellacopters och Backyard Babies. Dregen skriver om sin fars självmord och om hur det är att hamna mitt i en tsunamikatastrof i Thailand. Det finns helt enkelt historier att ta av och berätta om, och har man aldrig haft en alternativ plan till rockstjärnelivet måste man bara skriva en självbiografi.


Rock På Svenska – Från Little Gerhard Till Laleh (Lars Lilliestam)

Skildrar den svenska rockmusiken från 50-talet fram till dags datum. Allt med tesen att svensk musik inte riktigt låter som annan rock i förgrunden. Det är inte bara historik utan också analyser av artister såsom Eldkvarn, Kent och Säkert! samt hela stilar, som folkrock och dansband.

Björn Afzelius: En God Man – Och Bara En Människa (Gunnar Wesslén)


Om mannen som blev nationalskald och gick bort alldeles för tidigt. Skriven av den journalist, Gunnar Wesslén, som kom att bli hans vän. En bok baserad såväl på författarens egna minnen som på samtal med döttrar, kärestor och goda vänner som Mikael Wiehe.

1989 Leva Eller Överleva (Linda Skugge/Sigrid Tollgård)

I jämförelse med de andra böckerna är det här ingen biografi, ingen beskrivning av ett musikaliskt klimat. Det är en roman, om att leva och överleva. Om året 1989 och ett dödsfall. Men i grunden är det en bok som handlar om kärleken till böcker och musik. Skriven av en mycket erkänd svensk musikjournalist.


Andra nyheter att klicka hem i höst:

Från Stora Gatan 51 Till Hog Farm (Pugh Rogefeldt)

Vi Måste Prata Om Allt (Thomas Di Leva, Klas Ekman)


The One And Only Kristy MacColl (Karen O`Brien)

Quincy Jones – His Life In Music (Clarence Bernard Henry)

Glam Rock – Dandies In The Underworld (Alwyn W. Turner)


ANNONCE