Nyhet

Håkan Hellströms gitarrist släpper album

"Jag har inspirerats av allt från James Brown till afrikansk rytmmusik."

Håkan Hellströms nya gitarrist Mattias Hellberg släpper nu i höst sitt fjärde soloalbum.

För Expressens Sandy Kalleny berättar han att det är första gången som allt han själv tycker om har smälts samman till en röd tråd. Skivan, som heter Gurimolla!, är enligt gitarristen själv väldigt representativ för hans egen smak och stil.

– Som artist är jag lite som en färgpalett med massa färger där man kan välja det som passar ihop. Jag har inspirerats av allt från James Brown till afrikansk rytmmusik, och det har gift sig väldigt bra, säger han till Expressen.

Sedan början av sin musikkarriär har Hellberg varit med i så skilda band som Nymphet Noodlers, Nationalteaterns Rockorkester och dubreggaebandet Kanzeon. Blandningarna i stilar och genrer är något som han ser både för- och nackdelar med.

– Jag tycker att man som artist ska vara bred i sin stil. Men det kan vara svårare att skapa sig en publik på det sättet. Trygghet är viktigt för fansen, säger han.

Skivan släpps 25 september och efter det ger sig Hellberg ut på vägarna för en egen turné, men några datum för den har inte släppts än.

När Håkan Hellström i vintras ringde och erbjöd Hellberg platsen som ny gitarrist i sitt band tvekade han inte, utan tackade ja direkt och sedan följde ett flitigt turnerande med Håkan i somras.

– Det har varit riktigt kul, säger han. Och det känns som att jag har utvecklats som artist. Sommaren med Håkan har bjudit på många höjdpunkter men jag hoppas att det bästa i musikkarriären inte har hänt än.

På frågan om vad skivnamnet Gurimolla! betyder, förklarar Hellberg:

– Det är ett norskt uttryck som betyder ungefär "herrejösses". Det är ett positivt och kraftfullt uttryck, ungefär så som jag ser på albumet, säger han.

Videon till senaste singeln Wait For The Morning kan du kolla in här nedan.

Håkan Hellström förlängde nyligen sin kommande vinterturné och datumen för den kan du se här.

ANNONCE