Nyhet

Yohio blir YOHIOloid

Får nu, som endast andra etablerade artisten någonsin, en Vocaloid uppkallad efter sig.

"Vocaloid" brukar oftast vara röster inspelade av anonyma personer såsom Hatsune Miku. YOHIOloid är den andra vocaloiden som är baserad på en etablerad artist. GACKpoid är den första, baserad på den japanska superstjärnan GACKT.

Så här förklarar Yohios skivbolag fenomenet med vocaloids:

"Det är ett japanskt fenomen med ett gigantiskt community för de intresserade. Vem som helst kan köpa programvaran och använda rösterna istället för "riktiga" människor för att sjunga på låtar de själva gjort. Detta har resulterat i att många "band" och "grupper" använder till exempel Hatsune Miku (den kändaste Vocaloiden) som sin sångerska på låtarna de skapar."


Hatsune Miku är ett fenomen i Japan, vilket också börjat sprida sig världen över. Mer om hennes framfart står att läsa i en artikel i DN från förra året.

Enligt wikipedia är Vocaloid ett datorprogram från Yamaha som syntetiserar en sångröst efter den text och melodi som användaren skriver in. Det finns olika slags sångröster, varje sångröst är en egen karaktär och sångartist.

Och nu har alltså Yohio blivit den andra etablerade artisten någonsin som föräras att bli en vocaloid. Kika in den här länken för att lyssna närmare på hur det faktiskt låter.

Yohio är just nu ute på en svensk höstturné vilken avslutas på Annexet i Stockholm den 5 oktober.


ANNONCE