Nyhet

''Det var i Sverige allt började''

Way Out West-aktuelle australiensaren RY X hyllar Sverige och pratar slitsam turné.

Australiensaren RY X, eller Ry Cuming som han egentligen heter, har haft sin basis i Los Angeles och Berlin det senaste årtiondet. Han jobbar direkt med det svenska skivbolaget Dumont Dumont, men trots detta blir Way Out West-vistelsen hans första besök i Sverige någonsin.

– Jag har aldrig varit i Sverige och jag ser jättemycket fram emot att komma dit och insupa miljön och connecta med landet. Det är ju väldigt fint där, och för min musik ligger rötterna där. Det var i Sverige allt började.

Way Out West är bara ett av alla stopp under din turné i sommar. Vad är det jobbigaste med att åka runt på turné?


– Att det sliter väldigt mycket på kroppen. Att ständigt resa och att alltid vara trött. Man är på ett nytt ställe varje dag.

Vad är det värsta med en festivalspelning?

– Ofta om man spelar sent så har publiken druckit en del. Det kan bli lite stimmigt och folk pratar väldigt högt. Det kan vara väldigt svårt.


Och det bästa?

– All energin man får av publiken. Att alla liksom är synkade. Rör sig tillsammans i takt till musiken, delar glädjen med varandra. Det är väldigt fint att se.

Vad förväntar du dig av publiken på Way Out West?


– Jag försöker att inte förvänta mig något av publiken. Varför ska man göra det? Det handlar om att människor samlas för samma sak och att vara runt folk som älskar det man själv älskar. Publiken däremot kan förvänta sig något väldigt intimt och ärligt.

Är det något speciellt du själv ska se under dina lediga timmar på lördag?

– Sverige har en väldigt stark musikscen och har haft det väldigt länge. Jag kommer att vara öppen för allt på festivalen. Jag älskar att bara strosa runt och hitta nya saker att älska. Jag är bara på svensk mark över en natt, vilket är tråkigt. Men jag kommer tillbaka. Jag lovar.


RY X planerar att släppa nytt album nästa år. Han har nyligen lagt upp en demo som har fått väldigt bra respons, så förhoppningsvis kommer han att lägga upp lite nya låtar med jämna mellanrum innan skivan släpps. På lördag klockan 00:15 intar han Stay Out West och Göteborgsoperans lilla scen.

På vår specialsida ALLT OM WAY OUT WEST samlar vi nyheter, recensioner, bildgallerier, med mera!

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


ANNONCE