Nyhet

''Vi trodde publiken skulle kasta flaskor på oss''

Temples har släppt en fantastisk debut – med GAFFA pratar de om osäkra kvällar och grabbkultur.

 

Det är nästan en upprepning av Arctic Monkeys-historien. Fast i ett uppskruvat tempo. James Bagshaw och Tom Warmsley hade spelat i en rad olika band tillsammans innan de bestämde sig för att spela in musik.

Det gick ett par veckor efter att de två unga engelsmännen lade upp ett par demos på YouTube innan det började trilla in mejl och samtal med erbjudanden om att spela konserter, och i kölvattnet stod också folk redo med skivkontrakt.


Så då var vi tvungna att hitta riktigt folk och skapa ett "riktigt" band, berättar sångaren och gitarristen James Bagshaw, när GAFFA får fatt i honom inför lanseringen av Temples debutalbum, Sun Structures.

Slapp undan flygande flaskor

Ett band samlades ihop och därefter skrevs kontrakt med det berömda skivbolaget Heavenly, och sedan dess har det gått riktigt bra. Under 2013 värmde bandet upp för namn som Suede, Kasabian, Primal Scream och The Rolling Stones.


Jag var faktiskt lite nervös för att publiken skulle kasta flaskor på oss! Det är en fortfarande en väldigt grabbig kultur knutet till nyare rock, och vad skulle de då tänka när jag kom på scenen och liknade en hippie med glitter i ansiktet? Men vi blev riktigt positivt mottagna överallt och det senaste året har jag besökt fler städer och länder än någonsin tidigare, bland annat har vi varit i Japan för att spela några små in-store-konserter i skivbutiker, berättar James Bagshaw. Inte illa för ett band som endast har ett par singlar innanför västen.

Temples psykedeliska och retrorockande klang har också fått folk som Johnny Marr och Noel Gallagher att spetsa öronen och utnämna kvartetten till inte mindre än "det bästa nya bandet i England". Hajpen, bandets vilda framfart och förväntningarna på deras debut bekymrar dock inte Bagshaw på något sätt.

– Även om jag kunde skulle jag inte ändra någonting, svarar Bagshaw snabbt, och förklarar:


Det är inte för att jag tror att det är det perfekta albumet. Men det finns inga utfyllnadsspår och jag är hundra procent tillfreds med resultatet. Det har på inget sätt varit en förhastad process. Men det har slitit hårt fysiskt, för att hitta tiden till att få till låtarna som vi helst vill ha dem.

Han befarar heller inte att kombination av bandets musik och look kommer få dem stämplade som bakåtsträvare.

Det kommer alltid finnas folk som står med armarna i kors och säger "det här har jag hört förut", men vi strävar inte särskilt mot att vara retro. På skivan låter det av allt från 60- och 70-talen till helt nya saker, som inte skulle vara möjliga att få fram på den tiden, och jag är säker på att en låt som Move With The Season kommer kunna övertyga de flesta om albumets kvaliteter. Men det är då ingen hemlighet att vi alla är stora fans av det The Byrds och Pink Floyd har gjort.


Bagshaw och Bolan

Och Temples verkar vara the real deal. Inte minst har James Bagshaw en slående likhet med en ung Marc Bolan, och man behöver inte ta sig långt in på bandets hemsida förrän det dyker upp en bild av T.Rex-frontmannens diktsamling The Warlock Of Love. Betyder 70-talets glam-legend, som dog 1977, något särskilt för James Bagshaw och Temples?

– Vi är helt klart fans av T. Rex och boken betyder väldigt mycket för mig. Den har varit en stor inspirationskälla, dessutom var det en present från en föredetta, berättar Bagshaw och tillägger:


– Men jag eftersträvar alltså inte att likna Bolan – det är bara något med vår ansiktsform och hår. Om jag skulle klippa mig skulle folk garanterat tycka att jag liknande någon annan kändis.

Vem: James Bagshaw (sång & gitarr), Tom Warmsley (bas & bakgrundssång), Sam Toms (trummor) & Adam Smith (klaviatur).

Vad: Psykedelisk rock med kraftiga 60-tals inslag. Tänk tidig Pink Floyd, The Beatles, The Byrds och aktuella namn som Foxygen, Tame Impala och TOY, som Temples även delar skivbolag med.


Var: Kettering, Midlands, England – knappt 200 km norr om London. Bandets debutalbum spelades in i staden, i James Bagshaws egna studio, som är installerad i hans och föräldrarnas lägenhet. När GAFFA pratar med frontmannen är han på väg tillbaka från London, med planer på att spela in nytt material.

ANNONCE