Nyhet

''Jag förvandlas till en drogande alkis''

Svårintervjuade NOFX-Mike svarar på några frågor – och uppsöker samtidigt toaletten.

Vi råkade ringa en nyvaken Mike Burkett (Fat Mike) från NOFX en timme för tidigt efter en miss i planeringen hos skivbolaget. En timme senare gjorde vi ett nytt försök att prata med den Sverigeaktuella punkikonen. Det gick väl sådär ...

Hej Mike. Hur är läget?

– Tillräckligt bra för att svara på några frågor.


Jag pratade med din vän Matt Skiba från Alkaline Trio för några veckor sedan. Det visade sig att den elfte maj så spelar de i Stockholm och ni i Göteborg.

– Jaså?

Händer det ofta att ni stöter på varandra när ni är ute på turné?


– Vi träffar varandra ofta. Vi blev vänner när vi spelade på endagsfestivalen Punk Rock Bowling i Las Vegas. När vi spelade bowling mot varandra så vann vårt lag med en kägla. Sedan köpte jag några öl till deras lag, och därefter har Matt varit en av mina bästa vänner.

Senast ni spelade i Sverige var 2012, på festivalen Siesta i Hässleholm. Du intervjuades av Nöjesguiden och såg riktigt sliten ut. Är det bara pest och pina att komma hit?

– Nej, det är bara att när jag är på turné förvandlas jag till en droganvändande alkoholist. Så när vi spelar på kvällen slutar det oftast med att vi festar till klockan sex på morgonen. Och när vi sedan ska spela på ett annat ställe klockan fem på eftermiddagen, så mår man inte särskilt bra. Men vi är inte ett särskilt normalt band, heller.


Ni verkar i allmänhet ha ett starkare band till södra Sverige, i synnerhet till Mejeriet i Lund där ni tidigare har genomfört sprakande konserter, där ni nu spelar den sjunde maj.

– Ja. Men samtidigt åker vi bara dit vi blir tillsagda att åka.

Har ni några särskilt bra minnen därifrån?


– Jag börjar närma mig 40, och dricker mycket, så jag minns knappt någonting längre. Men jag minns att vi har haft kul med bandet Randy när vi har varit där.

Ni släppte EP:n Stoke Extinguisher i slutet av förra året, kommer ni promota den eller är det här en turné där ni spelar lite vad ni vill?

– Grejen är den att jag ändrar låtlistan varje kväll, så ingen vet vad vi kommer att spela. När vi spelar på festivalen Groezrock i Belgien helgen innan, spelar vi hela Punk In Drublic-albumet. Så vi turnerar egentligen ingenting. Upplägget är som sådant att vi åker ut och spelar två veckor, och sen är vi hemma två månader.


Låter som ett helt okej upplägg för mig. Men för dig betyder det väl fortfarande arbete då du driver skivbolaget Fat Wreck Chords.

– Jag skulle säga att det är vi (NOFX) som inte anstränger oss särskilt hårt. I slutändan handlar det om hur mycket du kan spela, hur mycket pengar du kan tjäna, och hur kul du kan ha. Och efter två veckor blir det ganska tråkigt att vara ute på turné.

När började ni känna så?


– Vid mitten av 90-talet. Då började vi turnera, och blev snabbt trötta på det. Så vi bestämde oss för att inga av våra turnéer kommer vara längre än två veckor. Vi har ju barn och så. Du vet, man vill inte vara borta särskilt länge från sin familj. Är vi klara nu?

Jag har bara några få frå...

– Jag har bajsat klart nu.


Va?

– Jag är klar med mitt bajs.

Bemödade du dig att bajsa samtidigt som vi pratade?


– Ja.

Ni är ju kända för att inte vara särskilt blygsamma. Finns det ställen ni spelat på där det är mer eller mindre befogat att spåra ur?

– Det är en konstig fråga, det där. Jag anstränger mig varken mer eller mindre oavsett vilket land jag befinner mig i, jag försöker bara ha en trevlig kväll. Var än publiken är bra får jag bolla med den bäst det går.


Hur skulle du beskriva svenskar?

– Det har alltid varit en god respons därifrån. Men svenskar i sig är lugnare av sig. Om du ska hitta de galnaste fansen i Europa, då får du åka till Italien. Ju längre söderut du åker, ju galnare blir det. Men, å andra sidan, finnar är ju helt galna de också.

Här ser du NOFX:


7 maj - Mejeriet, Lund

9 maj - Trädgårn, Göteborg

11 maj - Lilla Arenan, Stockholm


Lagom till NOFX-spelningarna har GAFFAs Kristofer Hadodo satt ihop en lista som visar att skatepunken mår väldigt bra just nu:

Spotify: Alive and well [A guide to skatepunk in 2013]

Wimp: Alive and well [A guide to skatepunk in 2013]


ANNONCE