Nyhet

''Speciellt svenskar kommer hit på grund av Malik''

GAFFA besöker helig Searching For Sugar Man-mark.

Framgången för dokumentären Searching For Sugar Man innebar en rejäl skjuts i Sixto Rodriguez avstannade karriär. Den ledde också till att skivbutiken Mabu Vinyl i Kapstaden fick en renässans. GAFFA har träffat mannen bakom den berömda skivbutiken, Stephen Segerman, för ett samtal om Rodriguez, vinyler, "the really good shit" och – såklart – den tragiska bortgången av dokumentärens svenske regissör Malik Bendjelloul.

– Han kom bara in i butiken en dag och sa: Hej, jag är Malik. Han påminde mig en hel del om Tintin på sättet han reste runt i världen och letade efter berättelser.

Stämningen blir tryckt när vi tar upp det som har hänt med Malik Bendjelloul. Stephen Segerman, som hade en central roll i filmen, kommer ofta tillbaka till ämnet och ser bedrövad ut när han tar sig för ansiktet. Han berättar att det inte finns något ont att säga om Malik Bendjelloul. Men han har svårt att prata om honom överhuvudtaget.


– Det är bara så helt ur karaktär. Det är omöjligt att förstå, säger han och tittar ner i marken:

– Om jag bara visste … Jag kanske kunde gjort något …

Han berättar hur Malik Bendjelloul har förändrat hela situationen för Mabu Vinyl. Innan var det tyst och tomt men nu kommer folk från hela världen för att kika in den berömda musikaffären.


– Speciellt svenskar kommer hit på grund av Malik. De är verkligen stolta och känner ansvar för butiken, säger Segerman.

Läs hela reportaget i GAFFAs juninummer som är ute 30 maj.

ANNONCE