Nyhet

Ny utställning visar upp musikstaden Göteborg

GAFFA har pratat med initiativtagarna – ''Ett jätteämne att ta sig an''.

2015 öppnar Göteborgs stadsmuseum en musikutställning för att fira Göteborgs musikliv från 50-talet till idag.

– Idén har funnits länge på muséet och florerat. Att det kommer just nu är egentligen bara tillfälle. Men idén bakom är ju att musik och de här berättelserna är en del av Göteborgs kulturarv, säger utställningsproducenten Jessica Rågholm till GAFFA, och fortsätter:

– Musik är relevant för de allra flesta människorna i, ja, världen skulle man väl kunna säga men i alla fall i Göteborg. Vilket gör att det kan vara intressant för Göteborgs stadsmuseum att ta upp frågan.


Projektet är nu i startgroparna och researchen är i full gång.

– Utställningen i stora drag kommer behandla populärmusik från slutet av 50-talet och till idag. Och det är ju ett jätteämne att ta sig an. Så vi kommer få göra urval. Vi ska gå in så mycket som möjligt på vad det är för strömningar som gått, vad platser har betytt, vad som hänt i stan liksom när det gäller musiklivet. Vi kommer prata om lyssnaren, musikerna, arenorna, klubbarna.

En stor del av arbetet med utställningen kommer gå till att få tag på material till utställningen. Jessica Rågholm hoppas på att kunna få till ett brett utbud.


– Jag hoppas att man ska få kunna se bildmaterial som man inte sett tidigare. Att man ska kunna få se instrument. Hur tekniska saker utvecklats, för det har ju hänt en del tekniskt inom musiklivet de senaste 60 åren. Kläder eventuellt. Album, ja, you name it.

Prylarna tänker de få tag både genom människor som varit aktiva på olika sätt. Men även genom göteborgare. Hur det sistnämnda kommer att se ut är dock ännu oklart.

Honey Is Cool, At The Gates, Chris Lennert och Håkan Hellström är några av artisterna som väntas dyka upp i utställningen.


ANNONCE