Nyhet

Se de fem vildaste Super Bowl-showerna

Från Springsteen till nipple slip – GAFFA har listat fem av de mest omtalade Super Bowl-klippen

Inatt går den 48:e upplagan av Super Bowl, finalen i amerikansk fotboll, av stapeln. Genom åren har många av musikvärldens största artister stått för pausunderhållningen. Legendarer som The Who och Paul McCartney och bandgiganter som U2 och Bruce Springsteen har uppträtt inför miljontals tittare.
I år är det Bruno Mars och Red Hot Chili Peppers som tilldelats uppgiften att behålla tittarnas intresse i pausen. De livesända pausuppträdandena har framkallat både jubel och ilska, och ofta är det andra saker än musik som stjäl showen. Vi har valt ut fem pausshower som stod ut lite extra.

5) Bruce Springsteen, 2009

När The Boss stod för pausunderhållningen år 2009 bjöd han på en gedigen show och klassiker som Born To Run och Glory Days. Ändå var det hans knä som drog till sig störst uppmärksamhet. 

The E-Street Band startade med Teenth Avenue Freeze Out från -75 samtidigt som en överentusiastisk Springsteen predikar rakt in i kameran. Han uppmanar tittarna att kasta maten de har i händerna och maka sig bort från TV-skärmarna. Därefter springer han över scenen och bestiger flygeln, och när introt kickar igång på riktigt hoppar han ner och kastar sig på knä framför mikrofonstativet på ett sätt som får det att framstå som något helt annat. 


Och de knäböjande eskapaderna tar inte slut där. Mot slutet av låten beslutar han sig för att glida på knä längs med scenkanten, vilket resulterar i att han åker rakt in i kameran med skrevet först. Gissa om det var musiken eller Springsteens glidande som det pratades mest om dagen därpå.

4) Michael Jackson, 1993


1993 var Michael Jackson världens största popstjärna. När han uppträdde på Super Bowl hade pedofilanklagelserna fortfarande inte kommit ut och fläckat hans framtida karriär. Det var med andra ord en självsäker Jackson som gav den show som fortfarande räknas som ett av de allra bästa i Super Bowls historia.

Som en magiker springer Jackson från toppen av poängtavlan, för att sekunden senare försvinna i ett rökmoln på scenen. Han är klädd i en slags militäruniform, och när bandet börjar spela Billy Jean ryker jackan. The King Of Pop är tillbaka i en öppen, vit skjorta som fladdrar i den varma kaliforniska brisen.

I den avslutande Heal The World får han förstärkning av en gigantisk barnkör. Ett positivt budskap som senare skulle få en lite besk eftersmak.


3) Diana Ross, 1996

1996 bevisade Diana Ross varför hon bör räknas som en av originaldivorna. Efter att ha sjungit ett antal av sina största hits, avrundar hon med sången Take Me Higher samtidigt som en helikopter tonar upp sig i horisonten. "Oooh, here comes my ride", avbryter sångerskan och kliver ombord när helikoptern landar.
Snacka om extravagant sorti.

2) Madonna, 2012


När Madonna uppträdde för två år sedan ville hon passa på att understryka att hon var den största popstjärnan i världen. Trots detta blev hon överskuggad av en yngre konkurrent – dock inte på det musikaliska planet.

Med sig på scenen hade hon flera stora namn som LMFAO, Nicki Minaj, M.I.A. och Cee Lo Green.

Eftersom dessa var klädda som en slags hejarklack framstod Madonna som den självklara ledaren. Det skulle inte råda några tvivel om vem som stod i centrum.


Det är när Madonna ska framföra sin nya singel Give Me All Your Luvin tillsammans med M.I.A. och Nicki Minaj som det omdiskuterade inträffar. Mitt i numret ger M.I.A. kameran fingret eftersom hon inte får sjunga "shit" i amerikansk TV – en gest som blev långt mer omdiskuterad än popdrottningens uppträdande.

1) Janet Jackson, Justin Timberlake, 2004

Pausshowen som folk fortfarande pratar om världen över. Händelsen har fått det ironiska epitetet "Nipplegate" på grund av all den uppståndelse som Justin Timberlakes och Janet Jacksons framträdande orsakade.


Janet Jackson hade bara hunnit sjunga sin hit Rythm Nation när Justin Timberlake plötsligt drar henne till sig på scenen. De sjunger duett på Timberlakes Rock Your Body och börjar gnida sig mot varandra. När Timberlake sjunger låtens sista rad "I'm gonna have you naked by the end of this song" river han upp en tyglapp från Jacksons högra bröst och blottar därmed hela bröstet.

Trots att bröstvårtan var täckt av ett stort smycke väckte episoden upprörda känslor. MTV, som stod bakom årets uppträdanden, hävdade att det var en olycka snarare än inövad koreografi. Jacksons talesperson sa detsamma. Skandalen utmynnade i en rättstvist och omfattande böter till TV-sällskapet, eftersom somliga TV-tittare upplevde nakenheten som ett övergrepp. Icke desto mindre är det ett av de mest sedda uppträdandena i Super Bowls historia. Huruvida det var avsiktligt eller inte diskuteras fortfarande.Återstår att se om söndagen pausshow bjuder skandal eller succé. Nu var det förvisso ett tag sedan Red Hot Chili Peppers giggade i enbart en strumpa över sina ädlare delar, men man ska aldrig säga aldrig ...

ANNONCE