Nyhet

Hör månadens bästa låtar

Lyssna in dig på 11 Essentiella – december.

Lyssna på 11 Essentiella på Spotify eller Wimp (de låtar som för närvarande finns) och skaffa GAFFAs Spotify-app här.

True Emotion – Dante

Om ni av någon anledning inte redan skulle veta vem karln är så: son till Toni Holgersson, tidigare Concretes-medlem och, har det visat sig, alldeles genialisk på att producera musik. Så bra att ett tag åkte han över till London för att jobba med några stora namn, sen åkte han hem och slängde det i sopen för att istället göra allt precis som han själv ville. Det var nog tur, för bättre och mer uppriktig R&B/soul-pop är svår att hitta.

Tyna Bort – Hurula

Idag är det ganska ovanligt att släppa ett debutalbum, helt strunta i att släppa singlar från det och istället bara ett halvår senare komma med en ny EP. Känns som att det rimmar illa med skivbolagens affärsmodeller. Men det är klart, om det är något herr Hurula deklarerat så är det att han högaktligen skiter i vad folk tycker. Eller som han själv uttrycker i just denna Ebba Grön-cover: "Musik som görs för att sälja och inte för din mentala hälsa ska tyna bort, tyna bort".

Fade Away – Susanne Sundfør

Om vi får gissa kommer denna norskas kommande album Ten Love Songs låta helt fantastiskt. Enkom baserat på att ungefär precis allt hon medverkar på blir till guld, inklusive denna förstasingel då som textmässigt verkar i det bekanta gränslandet mellan break up-sorg och frihetskänsla. Musikaliskt är det all in vad gäller storslaget, luftigt 80-tal med new romantics-synthar och OMD-plink. Vi lyssnar om och om igen.

How Doest It Feel (Gabriel Gassi Remix) – Julia Vero

Den här låten finns i ett helt gäng bra remixer, bland annat av favoriterna Ji Nilsson och 1987, för att inte tala om orginalet som i sina stunder låter som en uppdaterad version av Roxettes Joyride. Kolla upp dem alla. Bäst är ändå den här mixen som är en neon-skimrande 80-talsdisco-dänga där sången pitchats ned lika djupt som den alldeles underbara bakskakar-basen.

When We Dig For Gold In The USA – Amanda Jenssen

Man kan få tycka vad som helst om programmet på TV där den här framfördes, och ska man se de rörliga bilderna till så rekommenderas skämskudde. Själva låten däremot, är genialisk. På pappret låter det lite löjligt att översätta en halvtramsig fotbollslåt till engelska och göra om det till en ballad, men resultatet är ett av de sällsynta tillfällen då en cover blir något eget, något annat och framför allt, något bättre.

Heart/Dancer – Shoreline

Tre covers i 11 Essentiella? Jovisst, när det är så här bra så är motstånd lönlöst. Här tolkar en drömsk Stockholmsduo, bestående av en Linnea och en Joakim, Broder Daniels flaggskepp, som en del av hyllnings-EP:n Spela Shoreline. Det låter just drömskt, men inte så där dussintrist som det epitetet ibland kan göra. Istället samspelar huvudpersonernas röster väldigt fint till Berggrens text och outrot sedan, det är värt att dö för.

Oh Stampe, Oh Stella – The Honeydrips

För sju år sedan släpptes Here Comes The Future. Ett album fullt med så delikat popmusik att det är svårt att ens skriva om det. Några år efter kastade Mikael Carlsson in handduken, allting var sagt. Fram tills nu, när han som från ingenstans återuppstår för att till ljudet av barnkör och glockenspiel berätta om kaninen Stampe och katten Stella. Tror inte vi behöver säga så mycket mer än att det här är en av årets finaste och bästa låtar.

How About Now? – Drake

"You probably don't remember half the shit a nigga did fa ya!" är bara en av textraderna som antyder att karln gör upp med en dam från sitt förflutna, men få rappare får väl som Mr. Graham ett bittert break-up att låta som en segerdans. Så är han ju på topp också, det råder det ingen tvekan om. Ett varmt souligt beat får hösten utanför att kännas lite varmare, självförtroendet lite bättre. Fuck all y'all, eller nåt.

Homecoming #2 – Tiger Lou

"Tiger Lou har aldrig försvunnit. Tiger Lou är inte tillbaka." Så står det att läsa i en presstext om bandet från något år tillbaka och eftersom det skrivna ordet som alla vet är lag så får vi väl utgå ifrån det. Det vi kan konstatera är i alla fall att Rasmus Kellerman & co utan förvarning och något chockartat droppar sin första låt på... cirka sex år. Hur låter det då? Det låter som Tiger Lou, och för det är vi väldigt glada.

Bomb – 1987

En bomb är just vad det Victor Holmbergs senaste låt är, för det borde inte inte finnas ett hjärta som inte låter sig brännas vid eller en kropp som inte vibrerar av detta lika sorgliga som dansanta stycke musik. Just när man trodde att det inte rimligen kunde bli bättre än tidigare singlarna Ocean och Michelle väller denna våg av perfekt melankoli över en, smakfullt ackompanjerad av deppiga housepianon och kalla synthar.

Ny/Snö – Jonathan Johansson

"Öppet för vissa, taggtråd för andra" sjunger Stockholmsmalmöiten som bakat nya singeln full med politik och dystra samtidstankar. Det handlar om ett Europa och om en huvudstad som tycks kallare och ogästvänligare än någonsin. Ljudlandskapet är däremot lika varmt, behagligt och välkomnande som vi vant oss vid, och i samverkan blir resultatet både avväpnande tankeväckande.

 

Lyssna på 11 Essentiella på Spotify eller Wimp (de låtar som för närvarande finns) och skaffa GAFFAs Spotify-app här.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT

ANNONCE