Nyhet

Vitmakt-musik delar streaming-tjänsterna

Svårt att hålla koll på vad som finns i jättebiblioteken.

På Google Play Music går det att streama en rad band som sjunger om raskrig, vitas överlägsenhet och hat mot icke-vita eller icke-kristna. Bland andra Screwdriver och No Remorse. Detsamma gäller för norskägda streamingtjänsten Wimp men på Spotify är båda de nämnda grupperna bortplockade sedan det uppmärksammats att de funnits tillgängliga.

– Det finns över 20 miljoner låtar på Spotify och vi lägger dessutom upp över 20 000 nya låtar varje dag. Musiken i vår katalog kommer från hundratusentals olika skivbolag och aggregatorer över hela världen, det är också dessa som ansvarar för innehållet som de levererar. Olagligt innehåll tolereras inte på musiktjänsten. Spotify vidtar omedelbart åtgärder för att ta ner material så snart det uppmärksammas, säger Malin Cumzelius, kommunikationsansvarig på Spotify till Dagens Nyheter. 

Det är där skon verkar klämma för alla tjänsterna, de väldigt stora mängderna musik som de erbjuder. Och att det hela tiden kommer in nya låtar. Även Google Play Music menar att de ständigt arbetar med att filtrera bort oönskat material.

– Våra produkter är en plattform för yttrandefrihet, men vi tillåter inte innehåll som uppmanar till våld eller vars huvudsyfte är att väcka hat. Om vi uppmärksammas på sådant innehåll tittar vi på det och vidtar lämpliga åtgärder, säger Gustaf Brusewitz, kommunikationsansvarig på Google Sverige, till Dagens Nyheter.

Hur det kommer sig att flera välkända vitmakt-band fortfarande ligger kvar på tjänsten är dock oklart. Det ter sig dock som att Spotify är snabbare än sina konkurrenter att plocka bort oönskade band eller låtar.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT 

Lägg din röst i GAFFA-Priset – fina premier står på spel

ANNONCE