Tjänsten Popfakta lanseras idag – sök information bland hundratusentals svenska skivor.
Idag lanserar Svenskt Rockarkiv en ny tjänst som förhoppningsvis faller en hel del av er läsare i smaken. Den har fått namnet Popfakta och är en sökmotor kopplad till den stora databas av information från skivarkivet som organisationen samlat på sig. Vi tog oss ett snack med Stefan Ölvebring som är den som drivit projektet i hamn.
Kan du inte börja med att berätta om projektet?
– Jag och min personal har suttit i nio år och matat in uppgifter. Vridit och vänt på konvolut och skrivit in det som står på dem. Det kan vara allt möjligt, allt från artister och titlar som såklart finns med till skivbolag, etiketter, skivnummer, årtal, låtlängder, förlag, studios, och upphovsmän. Men även alla medverkande musiker, tekniker, producenter, omslagsdesigner. Kort sagt, allt som står på konvolutet utom låttexterna.
Oj, nio år …
– Ja, och det är på inget sätt klart, det finns ju luckor och det märker man när man börjar kika. Men vi tyckte att vi nu har så pass mycket information samlad att vi kan släppa lös det utan att folk ska känna "det borde vara mer". Men självklart är vi inte kompletta och det är en pågående process att fylla på. Och vi ber även om hjälp via tjänsten, att om man har mer information om en utgivning så kan man skicka in den till oss.
Och nu går den igång på måndag (läs idag reds. anm.). Har ni något kvar att fixa?
– Just nu sitter vi och har lite panik över smågrejer som måste funka. Vi har suttit med det här i nio år, det är det största vi gjort och då är man såklart väldigt spänd. Och det finns ju massa småproblem, eller trösklar, som måste lösas när det ska släppas lös. En sån grej är ju artister som använder sig av flera namn. Som Orup till exempel, när han är artist kallar han sig det men när han är låtskrivare kallar han sig Thomas Eriksson och ibland lite hipp som happ. Men vi vill ju få alla utgivningar på samma ställe, och eftersom Thomas Eriksson är ett vanligt namn blir det än knepigare att pussla ihop. Det är såna saker vi håller på med nu.
Du nämnde luckor, vart finns era luckor och vart känner du att ni är rätt så täta?
– Fram till millenieskiftet, eller kanske 2005 är vi relativt, jag ska inte säga kompletta för det är vi såklart inte, men där har vi rätt stor täckning. Men de senaste tio åren har det varit svårare att få in material. Och styrkan ligger i att vi skriver in all information. Det finns ingen annan databas som gör det vad jag känner till. Så vi är väldigt djupa i vår information.
– Men jag ser också det här (lanseringen, reds. anm.) som ett sätt att bli mer kompletta. För om en artist eller ett skivbolag går in och söker på sig själva och inser att det fattas ett par utgivningar så kanske de skickar in dem till oss. Så vi hoppas kunna bli mer kompletta genom det här steget.
Hur tror du att den typiska användaren kommer utnyttja Popfakta?
– Den kommer nog först gå in och söka på sin favoritartist eller på sina polare som man vet spelar. Men sen när man väl kommer vidare in i basen, ser all information och hur lätt det är att klicka sig vidare till andra musiker, och att man med hjälp av inbäddat Spotify kan lyssna på låtar av musikerna, det tror jag gör att man stannar längre än vad man kanske hade gjort annars. Sen tror jag att folk i branschen, skivbolagsfolk och journalister kanske kommer använda det annorlunda, men så tänker jag att den vanligaste sökvägen ser ut.
Slutligen, hur känns det?
– Vi har ju haft det här i tanken länge, ända sedan vi började mata in materialet, att det här ska komma ut och vara alla till nytta. Samtidigt är det lite skrämmande också, för man vet ju att människor gör fel och det är människor som suttit och matat in. Så lite orolig är jag väl över att folk ska tycka att det är mycket fel, men på det stora hela är det verkligen en häftig tjänst vi lanserar.
Vi kan bara hålla med Stefan Ölvebring om det och tipsar alla att ta sig en tur in på Popfakta och förundras över hur mycket fakta det egentligen går att få fram.