Nyhet

''Och kvar står vi''

INFÖR KONSERTEN: Beat Butchers delägare Mårten Tolander om det nalkande 30-årskalaset.

Sedan mitten av 80-talet har Mårten Tolander och Jojo Näslund tillsammans byggt upp det klassiska skivbolaget Beat Butchers. Genom åren har det agerat husrum för stora svenska akter så som Radioaktiva Räker, Coca Carola och Köttgrottorna. Tack vare passionerat arbete och en unik gemenskap har det klassiska punkbolaget nu orkat sig förbi 30-årsstrecket.

Har ni haft mycket att stå i så här innan ert 30-årsjubileum?

– Det har vi verkligen haft. Nu det sista har vi dock grejat med en all ages-förfest, som kommer äga rum dagen innan jubileumet på Kafé 44 i Stockholm. Grejen är att vi även vill ställa till med något för dem som är under 18 år.

Vilka är det som spelar på förfesten?

– De som spelar är Gamla Pengar, Le Muhr, Hans & Greta och Coca Carola.

Bara det är ju en imponerande lineup.

– Ja (skratt).

Du lät aningen skeptisk i en intervju från förra året när 30-årsjubileumet kom på tal. "Det största bekymret med det är att vårt 25-årskalas känns typ omöjligt att toppa." Vad var det som gjorde ert 25-årsjubileum blev så utomordentligt bra?

–  Anledningen till det var att allt bara "flöt ihop"så bra. Upplägget som sådant var att mellan varje spelning fick nästa band bara fem minuter på sig att göra sig redo. Men, som sagt, det gick hur bra som helst. Alla var så otroligt nöjda.

Har ni kommit på andra tankar nu när det bara är några dagar kvar till ert 30-årsjubileum?

– Det känns verkligen som att ordet har spridits den här gången, vilket är fantastiskt roligt. Vi har sålt slut på alla 1 350 biljetter. Det innebär dubbelt så många fler besökare än när vi firade 25 år på Kägelbanan i Stockholm. Inräknat alla de som arbetar och gör det här blir möjligt landar vi på totalt 1 600 personer. Det kommer att bli helt tokigt!

Hur lyckades ni den här gången med att samla ihop en sådan imponerande uppsättning band? Asta Kask, Köttgrottorna och Krymplings, bara för att nämna några stycken.

– Vi skickade helt enkelt ut en förfrågan till alla de som vi har jobbat med sedan starten 1984 och frågade om de ville vara med. Vi är glada att det är så många som tackade ja. Så vi känner redan nu att det har blivit riktigt lyckat.

Blir det samma upplägg i år som när ni firade 25 år i gemet?

– Ja, det blir det. Man får välja om man vill antingen stämma instrumenten innan man går på eller att spela färre låtar (skratt).

I det häftet som vi fick ta del av beskriver medlemmar från de band som ni har arbetat med genom åren ert skivbolag som en tätt sammansvetsad familj.

– Jo, det är alldeles riktigt. Och så har det varit hela tiden. Man har också hjälpts åt på ett eller annat sätt. Alla banden som vi har haft med oss på vägen har varit otroligt roliga att arbeta med. De vet verkligen vad de gör. De har stenkoll. Samtidigt tycker vi att det är viktigt att ge dem den kreativa frihet de vill ha för att arbeta med sin musik. Självklart är de alltid välkomna att komma till oss och be om synpunkter, men det har aldrig varit vår grej att gå in och peka med hela handen.

Det låter som att erat tydliga gör-det-själv-tänk ligger till grund för att ni har varit med så här länge.

– Jo, men så är det nog faktiskt. Sedan är ju det här min och Jojos hobby, det som vi tycker är allra roligast. Vi har alltid kört på vårt sätt och heller aldrig stannat upp och analyserat vad det är vi håller på med. Ibland har ju man sett och undrat hur andra skivbolag kan ha råd att göra allt de gör. Men sedan har det oftast lett till att de försvunnit efter två år. Och kvar står vi.

Om du skulle nämna några milstolpar under era alla dessa år, vilka skulle du då lyfta fram?

– Den första singeln med Rolands Gosskör (Genom Barriären). Köttgrottorna när de anslöt sig. Live-splitten Sista Dansen med Asta Kask och Rolands Gosskör. Serien Defintivt 50 spänn är helt klart en milstolpe. Radioaktiva Räkers fullängdsdebut Labyrint är även den ett klassiskt släpp.

Ni har alltid varit tydliga med att ni jobbar kortsiktigt. Vad har de fem, tio kommande åren att erbjuda, tror du?

– Vi har aldrig haft en tanke på att lägga ner, men det blir alltid att vi tar en sak i taget. Det som ligger närmast är Le Muhrs kommande platta, som släpps i februari nästa år. Längre än så har vi inte planerat.

Vad kan de som kommer till förfesten och det efterföljande 30-årsjubileumet förvänta sig?

– Det kommer bli en unik kväll och nog en del överraskningar. Vi har inte en aning om vad banden kan ha kokat ihop. De har säkert hittat på något kul för alla.

Här firar du Beat Butchers 30-årsjubileum:

26 september – Kafé 44, Stockholm

27 september – Münchenbryggeriet, Stockholm

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT 

ANNONCE