Nyhet

''Mina konserter är ingen fest''

Det är dags att väcka partnern från vinterdvalan, och dra med hen på någon av vad som kan bli årets mest intima och kärleksfulla spelningar. Joshua Radin är nämligen tillbaka på svensk mark.

Amerikanaren, som kanske främst har fått ett namn på grund av att han har haft låtar med i TV-serier som Scrubs, Grey's Anatomy, Brothers & Sisters och One Tree Hill, har nyligen ökat på sin diskografi med ytterligare ett album. I januari i år släppte han sitt sjätte studioalbum, Onward & Sideways, där han enligt GAFFA:s recension "Snyggt, stilrent och smakfullt lägger ytterligare 13 låtar till sin tidigare låtskatt av musikalisk perfektion."

Joshua Radin är just nu ute på en europeisk turné, där han gör två efterlängtade stopp i Sverige: Trädgårn i Göteborg onsdagen den 29 april och Stockholms Göta Lejon dagen efter.

Du har spelat en del i både Göteborg och Stockholm. Vad tycker du om dessa två städer?
– De är väldigt olika som städer. Stockholmarna säger vissa saker om göteborgarna, och tvärtom. Ärligt talat märker jag som amerikanare ingen skillnad. Jag gillar alla svenskar. Alla är så himla trevliga och snälla mot mig här. Så det spelar ingen roll var jag är, oavsett om jag är i Östersund eller i de större städerna… Alla har bara varit så snälla mot mig ända sedan jag började spela här för typ sex/sju år sedan.


Kommer du ihåg din första spelning här?
– Yeah, det var på Debaser i Stockholm. Den under bron som inte finns längre. Det var väldigt, väldigt kul. Jag kommer ihåg att jag blev helt kär i Sverige med en gång. Jag gillar att spendera somrarna här. Det är så fint här då. Det är fint under vintern också i och för sig, men eftersom jag är från Los Angeles så behöver jag lite mer sol. Den får mig att må bra, haha. Det är nog därför jag älskar att vara i Sverige på sommaren. Det blir aldrig riktigt mörkt.

Vad kan publiken förvänta sig av konserterna i Göteborg/Stockholm?
– Det kommer att bli en mycket avskalad, akustisk spelning. Två killar i bandet och jag, så vi kör en trio. Väldigt akustiskt. Jag kommer att köra många låtar solo också. Jag berättar helt enkelt bara historier om mig och om mitt liv. Jag tror att de som kommer till någon av spelningarna kommer att känna mig mycket bättre när de går därifrån. Jag är väldigt öppen.

Blir det enbart nya låtar?
– Nej, jag kommer att mixa en del. Jag går på en hel del konserter själv, och jag hatar när det bara spelas låtar från nya skivan. Det är så störande! Så jag gör aldrig det. Majoriteten av låtarna jag spelar är äldre låtar. Jag kollar vilka av mina låtar som spelas mest på Spotify i Sverige och så kör jag de flesta av dem. Jag vill att publiken ska ha det så trevligt och roligt som möjligt. Och när man skriver så många känslosamma texter som jag gör, så kommer oftast folk dit för att höra en eller två låtar. Det är många par som har specifika minnen till min musik. Det spelar ingen roll om det är bra eller dåliga minnen, jag vet att det är vad de kommer dit för att höra. Mina konserter är ingen fest. De kommer inte att dansa. Det är en väldigt intim upplevelse. Jag vill att folk ska känna att de är i mitt vardagsrum.


ANNONCE