Nyhet

"Det finns många som har försökt trycka ner oss på olika sätt"

Hiphop-kollektivet OIAM berättar med egna ord om låtarna på debut-EP:n Lyxproblem, i vår artikelserie Låt För Låt.

 

Hiphop-kollektivet OIAM (One In A Million) består av Adam Kanyama, Samboii och Gedz och kom med sin debut-EP Lyxproblem sent förra året. Några av de gästartister som hörs är Chris Mhina, Sam-E, Shivano och Beldina.

I GAFFAs recension av EP:n lät det bland annat så här från Özgür Kurtoglu:

"De berättar om sina kärleksrelationer, de berättar om att tro på sig själva, de berättar om vänner som blivit rasister och på så sätt blivit kalla, och tänker på livet som unga (eller, snarare, yngre) och de gör det stabilt utan att kanske slå mot glastaket men inte heller på ett ointressant eller oengagerat sätt."

Nu är det inte vad vi tycker som är i huvudsak i den här artikeln utan vad OIAM själva har att säga om låtarna på EP:n. Vi har nämligen bett dem att – med egna ord – guida oss igenom Lyxproblem, låt för låt, alldeles här nedan. Varför inte lyssna på EP:n i fråga samtidigt?


Avundsjuka

– Vi har länge upplevt att det finns många som har försökt trycka ner oss på olika sätt, utan någon direkt anledning. Med den här låten ville vi visa dom som "hatar" att deras avundsjuka inte kommer bita på oss utan snarare göra oss starkare.


Speciell

– Vi dedikerar den här låten till alla tjejer som har något speciellt, nånting unikt som får dom att sticka ut i mängden. Vi ville förmedla att alla kan vara "one in a million", inte bara vi.


Är den jag är

– Handlar om hur vi alltid kommer vara oss själva, hur bra eller dåligt det än går för oss. Vi vill påminna våra lyssnare att det alltid är bättre att vara sig själv än att försöka vara något man inte är, man ska ta vara på det som gör en unik och använda sig av det för att ta sig långt i livet.

Två vägar

– I den här låten går vi igenom tre olika scenarion av en och samma historia. Den första versen handlar om en ung kille från förorten som vill leva "gangsterlivet" men lyckas hamna i skiten på grund av skulder. Det leder till att han blir tvingad till att råna en kvinna för att få fram pengar. 
Andra versen handlar om kvinnan som blev rånad, vars son tog väldigt hårt på den händelsen. Sonen fick nya negativa fördomar om förorten och började hänga med likasinnade personer. Tillsammans gick dom ut för att ge igen mot det första bästa "invandrargänget", vilket slutade i en misshandel som ledde till att sonen fick ett fängelsestraff.
Sista versen är skriven från vårt egna perspektiv där Gedz är en gammal vän till sonen och bestämmer sig för att hälsa på honom i fängelset, men när Gedz frågar varför han inte får någon kärlek - även fast han kommit för å hälsa på - så förklarar sonen att han numera är rasist, och då påminner Gedz honom om deras vänskap och det leder till att sonen öppnar upp sina ögon och släpper sina fördomar.

Slutet av dan

– Det här är är en väldigt personlig låt där vi berättar om vad som är viktigt för oss och vad vi har gått igenom. Adam Kanyama berättar om vikten att jobba hårt och att man ska försöka ta sig någonstans, oavsett vem du är eller vart du är ifrån. Gedz dedikerar sin vers till nära och kära som har gått bort medan Samboii berättar om en olycka som han råkade ut för i tidig ålder.


FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT

 

ANNONCE