Nyhet

Kass konsert? Få pengarna tillbaka

Verklighet efter beslut i grannlandet.

De flesta av oss har väl nån gång stått där och varit djupt missnöjd med vad som utspelat sig på scenen framför oss. Men en kass konsert är också ett minne, inget att göra åt. Om man inte bor i Finland det vill säga, där man nu kan få tillbaka pengarna för en fallerad spelning, skriver BBC.

Det är ett resultat av ett ärende i Konsumenttvistenämnden som gällde en Chuck Berry-konsert i Helsingfors 2013, då den 88-årige artisten var sjuk och underpresterade. Konsertbesökaren skickade in sitt klagomål på konserten till nämnden och menade att konserten varit så undermålig att hen fötjänade pengarna tillbaka. Nämnden dömde till personens fördel och arrangören tvingades betala tillbaka 50% av biljettpriset. En dom som nu kommer att verka vägledande i landet vid liknande frågor. 

Men den enskilda personens åsikt kommer inte att räcka.

– Den som söker den här typen av upprättelse är förstås alltid sporrade av sin egen subjektiva åsikt, men det kommer inte att räcka för att återbetalas. Det viktiga här är att konserten på det stora hela måste ses som ett misslyckande, som i fallet med Chuck Berry, säger nämndemannen Paul Ståhlberg.

Han tillägger även att sjukdom kan vara en legitim orsak för att få pengarna tillbaka, men inte nödvändigtvis fylla.

– Det är inte ovanligt att artister är påverkade på festivaler, men det påverkar inte nödvändigtvis kvalitén på uppträdandet.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT

ANNONCE