Nyhet

Årets bästa festivalbokningar: Plats 5 – 1

Dessa fem får ni absolut inte missa i sommar.

Under gårdagen presenterade vi placeringarna 15 till 6 av årets bästa festivalbokningar. Dagen innan var det 25 - 16 Nu är det dags för topp fem. Jonathan Eklund står för texterna, förutom ettan som är skriven av Özgür Kurtoglu.

5. Kent, Bråvalla
Epitetet "Sveriges största rockband" kanske kan kännas aningen utnött vid det här laget, men faktum är att framgångarna talar sitt tydliga språk. Av gruppens elva album har alla, utom debuten, legat högst upp på svenska albumlistan och totalt har Eskilstuna-sönerna sålt närmare två och en halv miljon album. Antal hits går inte ens att räkna, inte heller utsålda spelningar. Men efter att ifjol släppt hyllade Tigerdrottningen går det enkelt att räkna sommarens spelningar: det blir en enda – och det blir grymt.

4. Ellie Goulding, Way Out West
Till soundtracket av storfilmen Fifty Shades Of Grey bidrog den brittiska popsensationen med spåret Love Me Like You Do. På en vecka streamades den 15,6 miljoner gånger på Spotify – nytt rekord. Givetvis säger inte det allt som artisten Ellie Goulding, men det ger ett hum om hur intresset för hennes musik ser ut. Att hon sedan tidigare släppt två utmärkta popalbum och att ett nytt är att vänta under året är givetvis en anledning till den höga placeringen, men ryktet om att hon är glödhet live väger också tungt. 


3. Robbie Williams, Bråvalla
"Let me entertain you" sjunger en av de största och mest omskrivna brittiska artisterna under 2000-talet medan massorna gladeligen tackar ja och löser biljett till en Ullevi-konsert. Så brukar det se ut, men i sommar får folket ta sig till Norrköping och festival istället. Tidigare under karriären har han lyckats sälja 1,6 miljoner biljetter under ett dygn – och gjort ett gig för 375 000 åskådare, riktigt så många lär inte dyka upp på Bråvalla men de som gör det kan förvänta sig underhållning med extra allt.

2. Avicii, Summerburst
Framgångssagan Tim Bergling bara fortsätter rulla på. Efter genombrottet med Levels gjorde debutalbumet True honom till en global angelägenhet, det vittnar förstaplatsen med singeln Wake Me Up på iTunes i över 60 länder om. Sedan dess vill alla ha en bit av Avicii-kakan, nu senast Madonna som tog hjälp av honom på nya plattan. När han fyllde Globen för tre år sedan var trycket så stort att läktare gav vika. I sommar förväntar vi oss att marken vid Gärdet vibrerar när hemmasonen drar av hit efter hit.

1. Muse, Bråvalla
När Muse återvänder nu under 2015 är det i form av ett stort band som, om historien kan bedömas som facit, när året är till ända antagligen kommer att vara ett än större band. Med Drones tar Muse ytterligare ett steg på den dramaturgiska bana de stakade ut för nästan 20 år sedan, de beblandar sig återigen i global politik och dess konsekvenser på den mänskliga majoritet som faller offer för teknokratiska framsteg långt ifrån de som bestämmer att drönare ska få flyta fritt i fjärran luftrum, i övervakningens namn. De fortsätter att gräva vidare i de moderna och själsliga krämpor som är överhängande i vår värld precis som de alltid har gjort, och hur det tar form i konsertform kommer att vara en av 2015 års mest intressanta musikhändelser.


Vill ni läsa hela Özgür Kurtoglus text om Muse så kan ni göra det här. Ni kan dessutom lyssna på Özgür Kurtoglus topp 10 Muse-låtar här

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT

ANNONCE