Storstadsborna konsumerar mest, men eldsjälarna finns på landsbygden.
Regeringens mål med kulturpolitiken är att den ska bli starkare, den ska nå ut till fler i landet och den ska vara mer jämställd. Tidningen ETC har gjort en kartläggning över vilka kommuner som satsar mest och vilka som satsar minst på kulturen. Enligt kartläggningen är det stora skillnader i utbudet på kultur beroende på i vilken kommun du bor.
– Staten måste satsa på allvar och skjuta till mer pengar, säger Ulf Nordström som är kulturchef i Värmland till ETC.
Här är de kommuner som satsar mest (siffran avser investerade kronor för kultur per invånare 2013):
Umeå: 2 522
Emmaboda: 2 400
Malmö: 2 244
Vara: 1 976
Gotland: 1 906
Härnösand: 1 882
Gävle: 1 843
Jokkmokk: 1 819
Åsele: 1 759
Trollhättan: 1 740
Här är de kommuner som satsar minst (siffran avser investerade kronor för kultur per invånare 2013):
Nordanstig: 506
Högsby: 566
Lekeberg: 577
Torsås: 606
Sotenäs: 655
Överkalix: 662
Timrå: 674
Bollebygd: 700
Klippan: 702
Täby: 703
För ungefär en månad sedan presenterade regeringen sin vårbudget och då poängterade kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) att kulturen ska nå fler i hela Sverige, skriver ETC. De vill därför höja anslaget till regional kultur med 15 miljoner kronor. I december försvann den summan eftersom de ville slippa dra in stödet för kulturtidskrifter, nu har pengarna alltså kommit tillbaka. Regionernas kulturinstitutioner menar att det är bra, men att det behövs göra större satsningar.
– För vår del hade vi förlorat ungefär 750 000 kronor, så det är bra att anslaget återställs. Men det blir ändå inte mer pengar än vad vi fick förra året. Det handlar inte om någon uppräkning. Tyvärr har vi fått vänja oss vid det, säger Ulf Nordström som är kulturchef i region Värmland till ETC.
Mellan 2007 och 2013 har statens kulturutgifter inte rört sig särskilt mycket, samtidigt som landstingens utgifter har ökat med 18 procent och kommunernas har ökat med ungefär 6 procent, enligt myndigheten för kulturanalys.
– Det här har pågått under lång tid, staten vältrar över allt större ansvar för kulturen på framför allt regioner. På sikt skapar det problem. Skjuter inte staten till mer pengar kommer vi få se en urholkning undan för undan, där risken är att färre får ta del av kultur av god kvalitet, säger Ulf Nordström till ETC.
Statistiken som ETC har tagit fram visar på att det är stora skillnader över vad kulturen kostar beroende på i vilken kommun du bor. I Vara kommun har kulturen per invånare under de senaste åren kostar ungefär 2 000 kronor och ungefär lika mycket kostar kulturen i Emmaboda och Malmö. Medan det samtidigt i Nordanstig, Lekeberg och Högsby har kostat ungefär en fjärdedel, mellan 500 och 600 kronor per invånare. Kulturen kostar generellt mest i storstäder och under 2013 rörde det sig om ungefär 1 500 kronor per invånare.
– Många kommuner dras med en problematik med en negativ befolkningsutveckling. Då får de ju mindre pengar i den kommunala budgeten och får skära ner på kulturen för att klara grunduppdraget, alltså ha pengar till skola, vård och omsorg, säger Terese Bengard som är verksamhetschef för Hela Sverige, till ETC.
Terese Bengard tror samtidigt att siffrorna kan vara missvisande när det gäller att kunna mäta kulturutbud. Det kan finnas kommuner som kan ha ett rikt utbud som inte kostar så mycket.
– Det finns en lite felaktig bild av att landsbygden inte har något levande kulturliv, det kanske inte finns någon opera eller teater, men i till exempel bygdegårdar försiggår mängder av aktiviteter som teater och musikföreställningar, säger hon till ETC.
I de här fallen handlar det oftast om eldsjälar som jobbar med kulturprojekt ideellt, alltså inget som är offentligt finansierat.
– Det är väldigt många som lägger ner mycket tid ideellt eftersom de tycker att det är viktigt med ett lokalsamhälle som också har ett kulturutbud, men de pengar som finns från stat, region eller kommun når sällan ut dit, säger Terese Bengard till ETC.