Nyhet

Nu kan du köpa Mozarts hår

Men räkna med att lägga ut en rejäl slant.

På en auktion som kommer att hållas i London i veckan ska en lock av hår som den forne briljanta kompositören Wolfgang Amadeus Mozart en gång i tiden kallade för sitt eget auktioneras bort, rapporterar The Guardian. Håret har värderats till 12 000 pund, vilket motsvarar ungefär 156 000 svenska kronor. 

Mozart klassas som en av de mest hyllade och omtyckta kompositörerna genom tiderna. Han avled när han var endast 35 år, 1791. Hårlocken finns i en guldig ask och är bunden tillsammans med en lapp som bekräftar ägaren till hårlocken. Just den här hårlocken har ärvts genom generationer av musiker. Auktionen äger rum på Sothebys auktionshus. En lite mindre hårlock ska också auktioneras bort, men den har värderats till 3 000 pund, som motsvarar ungefär 40 000 svenska kronor. 

Det är inte bara hår från kompositören som kommer att auktioneras bort, utan även en inbjudan till Ludwig Van Beethovens begravning.


2002 kammade Sothebys auktionshus in 38 000 pund, nästan en halv miljon svenska kronor för en annan hårlock av Mozart. Hårlocken som även den ärvdes ner tillhörde ett tag Mozarts änka Constanze som sedan gav den vidare till Karl Anschültz tyska mor, som i sin tur gav den till musikern Sir Arthur Somervell som tog med sig hårlocken till sin grav. Sir Arthur Somervell gick bort 1937 och fram tills 2002 befann sig hårlocken inom familjen.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


ANNONCE