Nyhet

Därför är ''tjejband'' en ohållbar kategori

GAFFA har pratat med musikvetaren som går till botten med ett märkligt begrepp.

Möjligheterna att sprida musik via internet var många i början av 2000-talet. Det var även den tiden som det så kallade "tjejbandet" Sahara Hotnights slog igenom. Linus Johansson har skrivit en avhandling i musikvetenskap angående det här. Och han har granskat hur begreppet "tjejband" har använts i medier.

– Jag är en feministisk sympatisör och ville titta lite närmre på det här begreppet. Jag har själv spelat i många band och då i stort sett bara med män, varför undrar jag, säger Linus Johansson till GAFFA.

I sin avhandling har Linus Johansson gjort två fallstudier. Han har studerat Le Bombe som är en soloartist som bodde på Möllevången i Malmö och studerade vid Lunds Universitet och så studerade han Sahara Hotnights. Han valde att fokusera på artistens och bandets förekomst i medier och särskilt på internet åren efter millennieskiftet.


– Jag ville skapa en slags kontrast mellan mina två fallstudier. Jag har i ena studien en manlig artist som inte vill vara mainstream och hade starka feministiska texter och i den andra ett band som blev mainstream och fastnade i "tjejbands-gruppen" utan att Sahara Hotnights själva tryckte på att de är just tjejer, säger Linus Johansson.

Sahara Hotnights slog igenom under de första åren vid millennieskiftet och det är åren som det först nationella och sedan internationella genombrott sker som Linus Johansson har fokuserat på. Han gör en kritisk analys av begreppet "tjejband" och visar hur medier använder sig av begreppet och påvisar att det ger upphov till en ohållbar kategori. Att kategorin är ohållbar är på grund av att band i första hand associeras och jämförs med varandra beroende på könstillhörighet. Det är i andra hand som jämförelsen är riktad mot själva musikstilen.

– Kategorin "tjejband" har funnits under många år och gör att i stort sett alla tjejer som spelar musik hamnar i den här kategorin. Rockband anses bara vara män, men så är det inte. Sahara Hotnights som är rätt punkiga hamnade i samma kategori som vokalisterna i Spice Girls, det är två helt skilda saker, säger Linus Johansson.


FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT

ANNONCE