Nyhet

De får årets Polarpris

Slagverk och country är årets vinnare.

Vinnarna i årets Polarpris är den döva slagverksvirtousen Evelyn Glennie och den amerikanska countrysångerskan Emmylou Harris.

Det var under tisdagsmorgonen som årets vinnare fick ta emot det internationella musikpriset som instiftades av Stikkan Andersson. Polarpriset har delats ut sedan 1992. Evelyn Gleenie och Emmylou Harris är den åttonde respektive nionde kvinnliga artisten att ta emot Polarpriset sedan dess början 1992. 

Evelyn Glennie kommer från Aberdeen i Skottland och är slagverkare. Hon har genom sin karriär varit banbrytande. Hon har varit döv sedan hon var tolv år, men det är ingenting som har hindrat henne från att kunna spela på heltid. Evelyn Glennie har vidgat den relativt smala slagverksrepertoaren. När hon var ung och var i London så frågade hon dirigenterna efter hennes repetitioner eller konserter och frågade om de någonsin tänkt på att genomföra just slagverkskonserter och skrev till slut ett personligt brev till kompositörer och bad dem skriva verk för hennes instrument, skriver Dagens Nyheter.


Nu är Evelyn snart 50 år och har hedrats av drottning Elizabeth och hade även en stor roll under OS-invigningen i London 2012.

– Hon har vidgat vår uppfattning om vad musik är och visat att öron bara är en del av lyssnandet. Alla människor, oavsett fysiska förutsättningar, kan uppleva och utöva musik, känna och förmedla bra vibrationer, lyder motiveringen till varför hon fick årets Polarpris.

Emmylou Harris har tagit emot Polarpriset i populärmusik. Hon kommer från Birmingham i Alabama och är ett så pass stort namn inom musikvärlden. Hon har samarbetat med många och 25 världsartister genomförde gemensamt en hyllningskonsert till den stämsjungande stjärnan i Washington. Emmylou Harris slog igenom för ungefär 40 år sedan när Gram Parsons, som tidigare var sångare i The Flying Burrito Brothers fick tips om henne. Nu har Emmylou Harris släppt nästan 30 album och samarbetat med många artister etablerat sig som en av nutidens största countrysångerskor, gitarrister och låtskrivare.


– Emmylou Harris rymmer hela den amerikanska kontinentens historia och topografi. Hennes röst följer konturerna av det amerikanska landskapet, från klippiga bergen till vidsträckta slätter, lyder motiveringen för Emmylou Harris.

I augusti spelar Emmylou Harris på Way Out West i Göteborg.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


ANNONCE