Nyhet

Han tog hem regeringens exportpris

Knep även det nyinsatta hederspriset.

Regeringen tilldelar Max Martin årets Musikexportpris för hans utomordentliga insatser för svensk musikexport. Max Martin heter egentligen Martin Sandberg och är låtskrivare och producent. I år är det det 18:e priset som delas ut, och det sker under en ceremoni idag, torsdag, i Stockholm.

Unikt i år är att årets vinnare dessutom tilldelas årets hederspris, för att under många år ha spridit en positiv bild av Sverige i utlandet. Det är första gången någonsin det här sker.

– Svensk musikexport utgör en väsentlig del av den moderna bilden av Sverige i utlandet och är således inte bara en betydelsefull näringsgren utan är utifrån mitt perspektiv i högsta grad också en viktig beståndsdel i ett brett och framgångsrikt främjande av Sverige, säger näringsminister Mikael Damberg i ett pressmeddelande.

Motiveringen till varför Max Martin tar hem det 18:e priset är att han är en upphovsperson bakom några av fjolårets allra största låtar. Han skrev till exempel Sverigeaktuella Katy Perrys låt Dark Horse och Taylor Swifts Shake If Off och Blank Space. Han har visat att han är en av de mest framstående personligheterna inom den internationella popmusiken. Han har även i år vunnit en Grammy för årets producent och en svensk Grammis för årets kompositör.

Övriga nominerade till priset var First Aid Kit, Sabaton, Anders Hillborg och Tove Lo.

Max Martin tilldelas hederpriset eftersom han är en av världens mest framgångsrika producenter och låtskrivare. Han har haft 19 låtar på Billboardlistans första plats.

Spotify tilldelas ett hedersomnämnande för insatser av särskild betydelse för svensk musiks internationalisering. Det här priset ska gå till en aktör som inte är kompositör, låtskrivare, producent, musiker eller annan utövare men som har på ett betydande sätt bidragit till svensk musiks framgångar internationellt.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT

ANNONCE