Nyhet

Svenska band inlåsta av rysk militärpolis

"Stämningen var så hotfull och obehaglig".

Dead By April och Demotional som är på Europaturné har de senaste dagarna turnerat i Ryssland. Men under en spelning i Samara i onsdags så stormade plötsligt militärpolis lokalen, det skriver Göteborgs-Posten.

– De var maskerade och beväpnade med maskingevär och handgranater. Så det var väldigt omskakande, säger Nils-Petter Nilsson sångaren i Demotional till Göteborgs-Posten.

Göteborgsbanden fördes till ett litet rum där de blev kvarhållna på förhör i timmar medan deras pass och visum kollades, fast allt var i sin ordning. Tillslut släpptes banden och musikerna kunde fortsätta mot nästa spelning i Volograd men där skedde samma sak. Sedan upprepades proceduren igen under soundcheck i S:t Petersburg.

– Stämningen var så hotfull och obehaglig så att spelningen ställdes in, säger sångaren Nils-Petter Nilsson.

Tillslut gick det att genomföra deras spelning i Moskva tack vare en tolk från Svenska ambassaden. Men Göteborgs-Posten berättar att Metalbanden avbröt sin sista konsert i Ryssland. Istället fortsätter de turnén till Vitryssland och sedan vidare till Holland, Tyskland och Schweiz. 

Bandet fick aldrig någon förklaring eller ursäkt till det som hände och berättar att en av arrangörerna fick betala böter, men att de aldrig förstod varför. Bemötandet i Ryssland ser de om obehagligt och de förstår inte varför de behandlades som de gjorde.

– Det är ju så harmlöst det vi gör. Spelar musik, och vi älskar vår ryska publik. Några politiska texter har vi inte heller, så det är bara kärlek, säger Nils-Petter Nilsson.

Under förra året släppte Dead By April albumet Let The World Know och Demotional kom ut med singeln Illusions . Banden har i dagsläget inga spelningar inplanerade i Sverige.  

 FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT

ANNONCE