Nyhet

''Jag försöker låta musiken komma till mig''

EP-PREMIÄR: Victor Furbacken - In The Rain

Victor Furbacken var nyligen aktuell med Jane II och Call, de två första singlarna från hans soloprojekt. Nu släpper han den fullständiga EPn och GAFFA håller exklusivt i smygpremiären.

I somras stod det klart att den 11 september skulle innebära starten på ett nytt slags projekt för Victor Furbacken. Datumet var då satt för släppet av hans första soloinspelning. En EP på fyra låtar med en -för honom själv- ny musikalisk inriktning. Allt material på skivan är skrivet och framfört av Victor själv som här utgått från sin röst och gitarr. Under arbetets gång hade Victor Furbacken endast ett fåtal förhållningsregler: Att musiken skulle vara enkel och rak och att den för honom själv skulle kännas 'just nu', utan att för den skull vara knuten till någon särskild tidsperiod. Resten gav sig ganska naturligt.
Det är lite svårt att beskriva den kreativa processen på ett precist sätt, men jag försöker låta musiken komma till mig. Jag sitter inte ner och försöker skriva, utan låter det vara mer av en intuitiv process. Jag försöker hålla mig i ett visst lyhört läge. Ett läge där jag märker att musiken brukar komma. Ofta kommer det en melodi, men det kan också röra sig om bilder. Bilder som själva berättar eller som man får översätta till musik. Jag gillar att jobba på det sättet, kanske hörs det också ibland. Jag har försökt följa ursprungsidén hela vägen, att hålla det enkelt, och det har fungerat fint.

Den här EPn har presenteras lite i smyg under sommaren och under loppet av två månader har redan två av låtarna från In The Rain successivt kommit ut. Frågan är om den här releasen innebär början på något eller avslutat ett kapitel.
Varken eller skulle jag säga. Allt jag gör i musikväg är ju del av en längre musikalisk process och jag fokuserar varken på början eller slut. Den är igång på nåt sätt och den får rulla på. Tänk dig ett tåg med hyfsad marschfart, det rör sig hela tiden framåt men man kan kliva på eller av när man känner för det. Så är nog musik lite för mig. Den har sin egen rörelse och man kan välja att haka på. Låter det rimligt?


Fredagen den 11 september ges alltså In The Rain ut. Fyra låtar som bland annat har som röd tråd att de gemensamt, men också var för sig, fått behålla något av sin ursprungliga råa form. Texterna har kommit till genom ett slags intuitivt diktande och vad låtarna kan tänkas berätta är upp till lyssnaren själv att avgöra.
Jag kan inte beskriva exakt vad jag skriver om, det kommer som från ett annat ställe. Jag vill bara veta på ett ungefär vad det handlar om så att jag sen kan plocka fram bilder som jag inte behöver styra över.

På frågan om hur det känns inför releasen svarar Victor Furbacken att det verkligen ska bli kul. Han berättar att det känns både spännande och roligt att släppa ifrån sig materialet. Spännande för att det betyder övergången till nästa okända etapp, och roligt för att musiken nu kan få hamna där han anser att den egentligen förr eller senare hör hemma: hos var och en som vill lyssna. 

In The Rain släpps imorgon på Spotify och iTunes, och firas på kvällen med premiärspelning på Café Publik. Redan nu kan du lyssna på den hos oss på GAFFA:

EXKLUSIV TÄVLING:
GAFFA, tillsammans med Victor Furbacken, delar ut tre signerade vinylexemplar av In The Rain. Gör så här för att vara med i tävlingen:
1. Gilla GAFFA.se på Facebook.
2. Gilla Victor Furbacken på Facebook och Spotify.
3. Skicka en motivering till [email protected] och skriv varför just du ska vinna. Skriv också med namn, adress och telefonnummer.


Tävlingen pågår till och med tisdagen den 15 september. Vinnarna kontaktas i slutet på nästa vecka.


FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT

ANNONCE