Nyhet

The Charlatans: ''Inget kan slå ner oss''

Tim Burgess har än en gång rest sig efter motgångar. Här berättar han om de tuffa åren, den nya skivan, och om att njuta av turnélivet.

Från debuten 1990 fram till det nya årtusendet släppte The Charlatans nytt ungefär vartannat år. Men efter 2010 års Who We Touch blev det tyst. Ingen ville signa bandet, trots framgångarna. Ikväll spelar de på Debaser Medis i Stockholm, men vägen dit har inte varit enkel.

Bandet har haft flera tunga perioder genom åren. För fem år sedan fick bandets trummis Jon Brookes ett hårt besked. Han hade drabbats av en hjärntumör.

– Jon fick diagnosen under 2010, och det var bara ett helvete. Steg fyra cancer. Så det fanns inte mycket att göra. Och det blev bara värre och värre. Vi repade och spelade tillsammans, men Jon blev bara svagare och svagare, och det var verkligen svårt för både honom och för oss, säger Tim Burgess och tar en lång paus.


– Slutligen var det nästan en lättnad, både för Jon och hans familj när han dog. Och förmodligen för oss.

Det blev den andre medlemmen i The Charlatans att dö i allt för ung ålder. Rob Collins, som spelade keyboard i bandet, avled i en trafikolycka 1996.

– Vi hade behov av att börja om från noll. Att prova något nytt och lämna en del av vårt tunga bagage. Det är också därför Modern Nature inte är ett sorgligt album, trots de sorgliga omständigheterna. Det är ett album som ser framåt, inte tillbaka. Vi är från norra England så det är naturligtvis svårt att slå ner oss. We never say die, slår Tim Burgess fast och fortsätter:


– Det var aldrig på tal att kasta in handduken. Jag har ingen strömbrytare. Jag kan inte sluta göra musik, precis som jag inte kan sluta upp med att vara Tim Burgess, säger sångaren.

The Charlatans har spelat på en lång rad festivaler i sommar, och nu väntar turné i Europa.

– Jag njuter av att turnera nu för tiden. Det är som för 25 år sedan, men samtidigt helt annorlunda. Man är en helt annan människa, men en stor del av berusningen är precis som det var då, säger Tim Burgess, som sedan 2006 har varit helt ren efter år med mycket sprit och kokain.


Den 48-årige frontmannnen ligger helt klart inte på latsidan. Förutom den aktuella turnén med bandet driver han företag och sitt egna skivbolag.

– Så jag kan visa alla skivbolag som för några år sedan inte hade utrymme för oss att det är möjligt att släppa bra musik, säger Tim Burgess, som återigen har stärkts av motgångar.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT

ANNONCE