Nyhet

Dolly Parton 70 år – här är hennes vassaste citat

Vi grattar countrystjärnan på bemärkelsedagen med hennes egna ord.

Idag fyller countrysångerskan och låtskrivaren Dolly Parton 70 år. Divan är känd för sin vackra stämma, starka låtar och förkärleken till plastikkirurgi. Men också för sina skarpa och smått självironiska citat. GAFFA har listat Dollys skönaste kommentarer:

"Mina bröst är fake, mitt hår är fake, men det som är äkta är min röst och mitt hjärta" (Sagt till Sun 2014 efter anklagelser om en playback-spelning på Glastonbury Festival.

"Människor frågar alltid hur lång tid det tar att fixa mitt hår. Jag vet inte, jag är aldrig där." (Citerat i Huffington Post 2014)


"Jag har små fötter eftersom ingenting växer i skuggan." (Citerat av Huffington Post 2014)

"If I see something sagging, bagging or dragging, I'll get it nipped, tucked or sucked." (Citerat i Time Out 2014)

"Jag var den första kvinnan som brände min behå. Det tog brandkåren fyra dagar att släcka den." (Citerat av Time Out 2014)


"Jag ser ut som granntjejen - om du bor bredvid en nöjespark." (Citerat av Time Out 2014. Dolly äger Nöjesparken Dollywood i Tennessee)

"Det kostar mycket pengar att se så billig ut som jag." (Sagt många gånger från scenen och till Vanity Fair 2012).

"Den historiska person jag beundrar mest är Snövit. Hon sov med de sju dvärgarna och kom undan med det." (Sagt till Vanity Fair 2012)


"Den dygd som är mest överskattat är monogami - förlåt, jag menar monotoni." (Sagt till Vanity Fair när frågan om vilken dygd som är mest överskattad kom upp i en intervju 2012)

"Om jag skulle återfödas skulle det vara som en fet gris - så jag kunde äta lika mycket som jag ville." (Sagt till Vanity Fair 2012)

 En imponerande karriär


Dolly Parton albumdebuterade 1967 med Hello, I´m Dolly – samma år fick hon sitt stora genombrott. 1970 toppade hon den amerikanska countrysingel-hitlistan med Joshua, och 1973 slog hon igenom med Jolene utanför countryns topplistor. Sju år senare hamnade 9 to 5 på en förstaplats på singellistan i USA. En succé som följdes upp 1983 med duetten Islands in the Stream som hon sjöng tillsammans med Kenny Rodgers.

Dolly Parton har skrivit över 3000 låtar. Till dem hör I Will Always Love You (1974). Låten blev först en Dolly-hit, men det var Whitney Houston som tog verket till oanade höjder 1992. 

Parton har vunnit åtta grammis och skådespelar i åtskilliga filmer, bland annat The Best Little Whorehouse in Texas och filmen med låttiteln: 9 to 5. Hon har sammanlagt sålt över 100 miljoner skivor världen över. Senaste albumet Blue Smoke (2014) sålde platina i USA.


Med det sagt, Grattis på 70-årsdagen!

 


 FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT 

ANNONCE