Nyhet

Höj volymen hemma – så mår du bättre

Ny global studie visar stora fördelar med att sprida ut musiken.

Att lyssna på musik hemma påverkar vårt sociala liv positivt, till och med fysiskt. Det visar en internationell studie som Sonos har genomfört.

Personer som regelbundet lyssnar mycket på musik hemma tillbringar i genomsnitt tre timmar mer tid tillsammans varje vecka. Det har också visat sig att man äter fler måltider tillsammans per år jämfört med om man inte lyssnar på musik hemma. Musik i bakgrunden påverkar till och med hushållsarbetet, 34 procent hjälps åt mer. Och det slutar inte där, om man skruvar upp volymen påverkar musiken oss ytterligare. Personer som lyssnar på hög musik är mer nöjda med sina relationer och förklarar oftare sin kärlek till varandra (47 procent).

Flera av deltagarna i studien uppgav att de med musik på hemma kände sig mer älskade och mindre irriterade. Resultaten visar också att vi kommer varandra närmare rent fysiskt med hela 12 procent.

– Med musik i alla rummen har jag märkt att vi blir mycket gladare. Det är svårt att beskriva den känsla som man får i kroppen av musik, men det är som att dagen blir mycket lättare, säger Mohamed El Abed, deltagare i studien till Sonos.

Även fyra hushåll i Sverige var med i studien och resultaten är lite annorlunda. Här kom vi varandra generellt ännu närmare, hela 14 procent. Vårt favoritrum att umgås och lyssna på musik i här verkar vara vardagsrummet där 85 procent spenderade mer tid tillsammans, jämfört med om ingen musik var på i bakgrunden. De övergripande resultaten av alla länder visade att -13 procent hängde i sina vardagsrum, medan 161 procent istället begav sig till sovrum när musik spred sig i hushållen. Däremot ökade endast umgänget i sovrum hos svenskar med 10 procent.

Men oavsett hur olika det kan se ut mellan länder, är det övergripande resultatet tydligt. Att spela musik hemma gör att du spenderar mer tid tillsammans med din familj, och att vi även kommer varandra närmare fysiskt.

– Att vi påverkas av musik tror jag att många kan relatera till, och med studien ville vi på ett innovativt sätt undersöka exakt hur vi påverkas av musik i hemmet Det är första gången, vad jag vet, som ny teknologi använts för att kartlägga hur människor rör sig i hemmet och på så sätt studera hur musik förändrar sättet familjemedlemmar interagerar med varandra, säger Dr Daniel J Levitin, neuropsykolog och författare till boken This is Your Brain On Music till Sonos. 

Den musik som spelades mest när människor umgicks tillsammans var The Shins. Låtarna som spelades mest var Hello med Adele och Love Yourself med Justin Bieber. Samtidigt ligger The Beatles, The Wiggles och David Bowie i topp över mest spelade band under hela fältstudiens period.

Så med andra ord, om du vill umgås med någon men inte vet hur du ska komma personen närmare, spela lite musik och se vad som händer.

Fakta om studien:
Studien heter ''Music Makes it Home'' och genomfördes under två veckor mellan 29:e december 2015 och 8:e januari 2016. Trettio hushåll utspridda över åtta olika länder över tre kontinenter deltog i fältstudien. Under den första veckan blev deltagarna tillsagda att inte lyssna på musik öppet i hemmet, och under veckan därpå uppmanandes de att lyssna på så mycket musik de ville fritt på hemmaplan. Varje hushåll fick innan undersökningen ett paket med olika Appleprodukter som skulle användas för att bland annat mäta hjärtrytm, stegräknande, rörelseacceleration och kaloriförbränning. Det installerades också högtalare från Sonos som mätte vilka låtar som spelades mest och vilken volym som användes. En enkätstudie skickades också ut till samma åtta länder med frågor om personernas relation till musik och de andra hushållsmedlemmarna. Enkäten fick omkring 30 000 svar. Mer information finns på: musicmakesithome.com

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT 

ANNONCE