Nyhet

De blir stora 2016 – svenska artister (del 1)

Sex namn att hålla utkik efter.

Ett nytt år är kommet och nya stjärnor ska tändas. GAFFA ger dig här en översikt på de nya svenska namn som vi tror kommer att prägla 2016. Du kan redan nu börjas spetsa öronen då du kommer att höra mycket mer från dem framöver.

ELIAS

Vem är det?


Tonåringen som är uppväxt i Stockholm började sjunga gospel som 13-åring och sitter på ett imponerade djup i rösten. Släppte under 2015 sin första EP Warcry, där singeln Revolution stack ut lite extra.

Varför skulle du gilla honom?

Elias är ett barn av den moderna R&B-popskolan. Otis Redding brukar nämnas som inspiration, men namn som James Blake, SBTRKT och Spooky Black märks också tydligt om ni frågor oss. Oavsett, alla fyra fungerar som riktmärken.


Vad kan vi förvänta oss?

Debutplatta kommer dyka upp, när är dock oklart. Grammy-belönade producenten Paul Epworth ska finnas med på ett hörn.


CHERRIE

Vem är det?

"Hela orten har tabanja" sjöng Cherrie i somras och alla med något sånär musikintresse sjöng med. I december följde hon upp sitt första singelsläpp med Inget Kommer Mellan Oss som gästades av Linda Pira.


Varför skulle du gilla henne?

För att Cherrie är speciell. Hennes tillbakalutade, jamaicanskt doftande, hiphop sätter sig och med en skarp penna plitar hon ned varje rad likt ett manifest.

Vad kan vi förvänta oss?


I februari släpps nästa singel Aldrig Igen, tanken är sen att ett album dyker upp i maj. Vidare lär det bli såväl spelningar under sommaren som någon form av turné.

ANA DIAZ


Vem är det?

Västeråsaren Ana Diaz har tidigare skrivit åt storheter som One Direction, Britney Spears och David Guetta men har alltid haft en fot kvar i Sverige genom samarbeten med exempelvis Kleerup och Agnes. I höstas släpptes första egna singeln Fyll Upp Mitt Glas.

Varför skulle du gilla henne?


Du gillar rak pop på svenska, sån där som känns både modern och tidlös och som alltid har en nerv som slår an mot dina känslor? Ja, då är det ingen tvekan, Ana Diaz är något för dig.

Vad kan vi förvänta oss?

Släpper debut-EP:n Lyssna Del I i början på februari och sen förväntar vi oss att hon kommer att synas lite överallt.


PENTHOX

Vem är det?


18-åringen Emil Sundbaum kommer från Göteborg och lever sitt producent-liv på Soundcloud där tusen och åter tusen lyssningar gjort honom större och större. Nästa år är året för hans alter-ego Penthox.

Varför skulle du gilla honom?

Tänk Avicii så är du inte helt fel ute, men det finns kanske ett större deep house-fokus. Ett house-sound perfekt för solnedgångar och helsköna dagsfester. Senaste singeln Give It Away är en utmärkt ingång till Penthox.


Vad kan vi förvänta oss?

Ynglingen är på väg ut med nytt material någon gång under början på 2016, så håll ögon och öron öppna.


MAJA FRANCIS

Vem är det?

Maja Francis Alderin är 30 år gammal och har hållit på med musik länge. Under hennes andra efternamn gjorde hon singer-songwriter-grejen. Efter en vända i USA kom hon så hem, började jobba med goda vännen Veronica Maggio och vips så skrevs det underbar pop.


Varför skulle du gilla henne?

Enkel klassisk pop där känslorna ömsom svävar högt upp bland molnen och ömsom krälar i rännstenen. Eller om vi säger så här: en spejsad Maggio på engelska. Solklart?

Vad kan vi förvänta oss?


Vi vet inte riktigt, men de två släppta singlarna lär följas upp med något riktigt bra. Vad? Vi hoppas på album och turné.

LESLIE TAY


Vem är det?

Från Sofielund, Malmö. Släppte sin debut-EP 12 år och tog de flesta med storm. Gästade dessutom Cherrie på Norlie & KKV-covern Ingen Annan Rör Mig Som Du.

Varför skulle du gilla honom?


Du uppskattar känslospäckad R&B och är trött på att behöva vända dig till artister på andra sidan Atlanten. Här sjunger sammetsrösten på skånska och det är närmast omöjligt att inte smälta lite för varje stavelse.

Vad kan vi förvänta oss?

Det är inte riktigt skrivet i sten, men det kommer komma musik, förhoppningsvis ett helt album, och det kommer definitivt komma möjligheter att se Leslie på en scen.


KOLLA IN DEL 2 HÄR

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT 


ANNONCE