Nyhet

18 nya till Malmöfestivalen

Svenska som utländska storheter.

Malmöfestivalen dundrar på med nya storheter, svenska som utländska. Här har vi samlat rubbet med kommentarer från arrangören. Vad ser du mest fram emot?

Ane Brun (no)
Senast vi såg henne på Malmöfestivalens största scen var 2014. Nu kommer den norsksvenska giganten till oss igen med en ny skiva, stor ljudbild, stort band och stora låtar.

Anna Von Hausswolff
Hennes storslagna och dramatiska uttryck har tagit ytterligare milakliv. Djupare ner i dalarna, längre in i de magiska rummen och högre upp i den nattsvarta himlen.


Danko Jones (ca)
Tjugo år. Tolv album. Över trettio transatlantiska äventyr. Den kanadensiska trion firar jubileum och slår ner med en Molotov rocktail som hotar att smälta varje exemplar av vinyl den är tryckt på.

Fatma Zidan (egy/dk)
En enastående egyptisk röst och utomordentlig artist från Kairo. Ursprungligen är hon skolad som klassisk harpist men för tio år sen bytte hon spår till klassisk sång och pop.

Francobollo
Låt sounden från Weezer, Pavement och Grandaddy krocka på motorvägen och du får Francobollo. Medlemmarna möttes i plugget i Lund, flyttade till norra London och har byggt en karriär på festivalscenerna i UK.


Iris Bergcrantz Quintet
Den unga vokalisten och kompositören Iris Bergcrantz tar vokaljazzmusik till en ny dimension. Hon har komponerat kvintettens repertoar, inspirerad av folkmusik, impressionism, 60-talsrock och jazz.

Jonas Lundqvist
Jonas Lundqvist är trummisen från Bad Cash Quartet som fick luft under vingarna när han tog steget till att bli soloartist. Enligt egen utsago är han "den sista coola vita medelklassmannen".

Kevin Morby (us)
Singer-songwritern gjorde en Dorothy och lämnade Kansas, men inte för Oz, utan först Brooklyn och sen Los Angeles. Kanske är det samma sak. En ung och begåvad låtskrivare med ett vänligt ansikte och ett komplicerat sinne.


Marit Bergman
Poplegendaren har klivit tillbaka in i rampljuset med "Molnfabriken", sitt första album på svenska. Sedan 2002 har hon tagit det svenska musiklivet med storm och inspirerat en ny generation kvinnliga artister.

Mbongwana Star (con)
Bandet bildades i Kinshasas kåkstäder, där Coco Ngambali och Theo Nzonza samlade yngre medlemmar för att skapa sin vigorösa musik. Ett massangrepp av kongolesiska rytmer, gitarrer, röster och elektronika.

Melissa Horn
Det femte albumet "Jag går nu" är en separationsskiva enligt henne själv. Men nu är återföreningen mellan Melissa Horn och Malmöfestivalen ett fantastiskt faktum efter två år isär.


Miriam Aïda
Sångerskan är tillbaka med ny egen musik och texter av fyra brasilianska poeter. Tonerna är mättade av sol från Rio de Janeiro, afro-brasilianska rytmer, reggae, jazz, pop och en dos svensk melankoli.

Mwuana
Mwuana har skakat om hiphop-Sverige med sin unika röst och råa och ärliga texter. Med kreativitet som få fortsätter han att leverera musik som överraskar. Allting är hundra procent real.

Nicole Sabouné
Hennes musik är en galaktisk resa mellan 70-talets avskalade new wave, 80-talets postpunk och Harry Martinssons rymdepos Aniara. Det är hudnära och passionerat men lika stilrent som en stjärnbild på natthimlen.


Promoe
Looptroop-medlemmen tog hela Sverige under sina egna vingar med debuten "Svennebanan". Nu är han tillbaka med sitt sjunde album "Fult folk" som gästas av bland andra Hurula, Aleks, Rosh och Ayla Shatz.

Ryley Walker (us)
Reinkarnationen av den sanna amerikanska gitarristen, med ett kringflackande liv och en Guild D-35-gitarr som fått tåla ett antal vändor i pantbutiken.

The Sounds
I snart två decennier har Maja Ivarsson med band tagit guld i att leverera kaxig och självsäker musik som får oss att må toppen. För fjärde gången kommer de till festivalen med ett scenspråk som saknar motstycke.


Tingsek
När Magnus Tingsek ställer sig på Malmöfestivalens största scen så får vi livemusik till brädden fylld av själ och hjärta. Det är sen gammalt och lika säkert som att jorden snurrar runt solen!

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT 

ANNONCE