Nyhet

Festival i Hultsfred tar nästa steg

GAFFA.se – allt om musik

Allt började 1 januari 2011 när Fredric Ahlqvist ville hitta ett nytt sätt att upptäcka musik. Svaret blev att starta Facebook-gruppen The Soundtrack Of My Day – TSOMD – där receptet blev att man beskrev sin dag genom att dela en låt med varandra.

Idag, knappt sex år senare, har gruppen vuxit till något viktigare än bara ännu en av de förströelser som flimrar förbi i flödet. Medlemsantalet passerade tidigare i år 1000-gränsen och engagerar dagligen en kärna av musikälskare. Gruppen har blivit ett tillhåll där någon ständigt är vaken, där människor interagerar respektfullt och där en brokig skara personligheter har hittat ett hem där dörren aldrig är låst. Musiken fullständigt flödar, konstaterar Fredric Ahlqvist:

– Frågan är inte längre om man ska få tips på ny musik, utan hur man ska hinna lyssna på allt!


LÄS OCKSÅ: Vila i frid, Janne "Loffe" Carlsson

Medlemmarna delar glädje och sorg med varandra, man anordnar träffar och går på konserter tillsammans. Hela tiden med ett trevligt och varmt tonläge som inte alltid är fallet i sociala medier. Det finns de som till och med erkänner öppet att de inte skulle vara aktiva på Facebook om det inte hade varit för TSOMD.

Inför femårsjubileet 2016 föddes idén att ha en egen festival som döptes till TSOMD Pop Up Festival. Den förlades till Hotell Hulingen i anrika Hultsfred och blev en succé, då med uppträdanden från gruppmedlemmarnas egna band.


Årets upplaga, också den förlagd till Hultsfred, går av stapeln 22-24 september och samtliga spelningar är helt öppna för allmänheten som vilken festival som helst. Drygt hälften av de tolv liveakterna inkluderar minst en medlem som också är med i TSOMD, däribland Psychotic Youth och Jetbone. Vänner som spelar för vänner, om man så vill. Peter Morén från Peter Bjorn and John är en av de ”TSOMD-ies” som uppträder och berättar vad han gillar med gruppen:

– Det är ett ypperligt sätt att hela tiden få nya musiktips av initierat musikfolk i olika åldrar med olika bakgrund och smak. Plus att det kan ge upphov till roliga diskussioner och projekt eller idéer!

LÄS OCKSÅ: Kurt och Courtney släpper gemensamt album


Nytt för i år är att festivalen tar ännu ett steg genom att krydda med några utländska artister, som australiensiske The Go-Betweens-ikonen Robert Forster (bilden), Hannah Aldridge respektive Matt Woods från Nashville samt LA-singer/songwritern Marie Danielle som numera utgår från Mississippi. Dessutom uppträder svenska stjärnskottet Sarah Klang som nyligen uppträdde på Way Out West och i GAFFAs vagn och hyllades stort av bland andra DN och Sonic.

Peter Morén, som under sin gemensamma Skandinavien-turné med Forster låter TSOMD Pop Up vara ett av stoppen, ger sin syn på den aningen speciella spelningen inför sina likasinnade musiknördsvänner:

– Det känns mäktigt att vi lyckats få igenom turnén med Robert, särskilt eftersom den var något som uppkom via TSOMD. Så det blir med stolthet och glädje vi spelar på just festivalen. Men jag ser också fram emot lite gemytligt häng och att få sätta ansikten på några namn. Sammanhanget känns unikt och peppen är stor!


Utöver själva spelningarna innehåller TSOMD Pop Up även en rad andra upplevelser, däribland låtskrivarseminarium, scensamtal kring minnen från den legendariska Hultsfredsfestivalen, vinprovning, foto- och memorabiliautställningar, besök på Svenskt Rockarkiv och flera music quiz. Dessutom blir det allsång med gruppens favoritlåtar framförda av ett eget allstarband.

Upplägget är som följer:

Artister fredag 22/9: Alice H, The Misfortunes of Captain Peculiar, Marie Danielle, Matt Woods, Peter Morén, Robert Forster
 
Artister lördag 23/9: Hobby, James and The Greater Good, Sarah Klang, Jetbone, Hannah Aldridge, Psychotic Youth
 

Höstens mest trivsamma musikhelg ser ut att vara säkrad!


LÄS OCKSÅ: Här är den ultimata kursen för Kent-fans

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT

ANNONCE