Nyhet

Artisterna sluter upp mot Trumps transförbud

Flera artister kritiserar Donald Trumps beslut om att förbjuda transpersoner i den amerikanska militären.

I veckan meddelade USA:s president Donald Trump att transpersoner inte kommer tillåtas att tjänstgöra i militären. Han återinför således det förbud som Barack Obama upphävde 2016.

Trump skrev bland annat detta på Twitter i samband med tillkännagivandet:

”Vår militär måste vara fokuserad på beslutsam och definitiv seger och kan inte belastas med de ofantliga medicinska kostnader och störningsmoment som transsexuella i militären skulle innebära.”Flera musiker har reagerat på beslutet och kritiserat presidenten. Bland annat Arcade Fire. Under torsdagens New York-konsert, som livestreamades på Apple Music, uttalade sig bandets frontman Win Butler: "Jag vill bara kort säga att transpersoner inte är störningsmoment. Vanligtvis börjar en mobbare med att ge sig på de han tror är svaga, men detta är helt jävla fel."


Också The Late Late Show-programledaren James Korden, känd för programsegmentet och ofta virala succén Carpool Karaoke, uttryckte sitt stöd genom att parodiera swingklassikern L-O-V-E.

Även Zara Larsson och First Aid Kit visade sitt stöd genom att dela bilder på Instagram, med texten: "Trans people are not a burden". Det vill säga: "Transpersoner är inte en börda."


Andra som kritiserade Trump på Twitter inkluderar Demi Lovato, Katy Perry, Sam Smith och Miley Cyrus. Samt den Way Out West-aktuella DJ:n The Black Madonna, som inte lindade in sin kritik, hon tweetade att hon ville kissa i Trumps hår.

 

ANNONCE