Nyhet

"Vi har fortfarande långsiktiga planer för Bråvalla"

FKP Scorpios VD om beslutet att ta en paus.

I lördags kom beskedet att Bråvalla tar en paus 2018. Detta efter att festivalen även i år har drabbats av en rad sexuella ofredanden.

I ett mejl intervjuas festivalens arrangör FKP Scorpios VD, Folkert Koopmans, angående beslutet och den diskussion som följt.

Det spekuleras ifall det finns ekonomiska motiv bakom beslutet att inte göra Bråvalla 2018. Kan du kommentera relevansen i dessa rykten?
– Överlag har Bråvalla varit vinstdrivande. Vi förlorade väldigt mycket pengar på Hultsfredsfestivalen, och vi har tjänat pengar på andra festivaler och konserter. Detta är en bransch för de som håller ut, och du måste arbeta långsiktigt för att bygga någonting. Vi har haft och har fortfarande en långsiktig strategi med Bråvalla.

​Självklart är det inte bra ekonomiskt sett att driva en festival som associeras så starkt med våld eller otrygghet. Men att påstå att vi använder våldsbrott som svepskäl för att inte göra den ett år är märklig och cynisk spekulation. 

När togs beslutet?
– Vi började fundera på detta redan förra året efter de brott som anmäldes då, hos oss och på andra festivaler i både Sverige och i resten av världen. Mina kollegor på FKP Scorpio Sverige sliter och jobbar väldigt hårt för att skapa något fantastiskt och efter förra årets festival var både de och jag förkrossade. Förlorar vi passionen och glädjen så kan vi inte skapa det vi vill. När jag vaknade i morse och hörde att fler brott anmälts kände jag instinktivt att det här var ett beslut jag behövde fatta. Vi måste ta ställning. 

Hur många besökare har ni på festivalen i år?
– 45 162 sålda biljetter.

Förra året hade ni strax över 50 000 besökare. Varför har ni tappat besökare?
– Det kan ha flera anledningar men skulle också kunna bero till viss del på den negativa uppmärksamhet som Bråvalla fick under förra året. Det slutade handla om musik och handlade nästan enbart om brott och våld. 


LÄS OCKSÅ: KRÖNIKA: Ska inte kärleken och musiken vinna?

Vad har ni gjort för att öka säkerheten och tryggheten på festivalen?
– Det har varit och är vår största och viktigaste uppgift. Vi har långsiktiga samarbeten med Polisen, myndigheterna och med flera frivilligorganisationer.Vi har ändrat om festivalområdets utformning för att få bra publikflöden och bygga bort mörka hörn. Vi har byggt tio servicetorn som sprider ljus över festivalområdet och campingen och de är bemannade med personal som kan hjälpa till om något hänt. Poliser och säkerhetspersonal patrullerar över hela festivalen och i publikhaven. Vi har ett nära samarbete med polis och andra myndigheter som har sagt att de hittills är väldigt nöjda med festivalen. 

Hur stor är sannolikheten att Bråvalla kommer tillbaka?
– Vi har fortfarande långsiktiga planer för Bråvalla men just nu vet vi inte när eller i vilken form vi gör festivalen nästa gång. Men vi behöver analysera, samla krafter och ta nya tag. 

Vad kommer ni göra nu?
– Vi kommer njuta av den sista kvällen av en i många avseenden lyckad festival. Efter det jobbar vi vidare med de många evenemang vi har framför oss, med turnéer, stora arenakonserter och mindre klubbspelningar.

Läs alla recensioner, krönikor, nyheter och gallerier från Bråvalla här

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT 


ANNONCE